Лихвите по кредити се увеличиха

Лихвите по някои от кредитите за граждани и фирми се увеличават, а тези по депозити продължават да спадат, показва статистиката на Българската народна банка към края на април.

Спрямо март по-скъпи вече са левовите потребителски заеми при които годишният процент на разходите нарасна с 0,28 процентни пункта до 10,12%. Повишение има и при ГПР за жилищни кредити в евро. При тези заеми увеличението е 0,22 пр. п. до 5,04%.

Депозитите носят все по-малка доходност

В същото време депозитите продължават да носят все по-малка доходност. Новите влогове за домакинства са с лихви - 0,3% - в евро и 0,39% - в лева.

От началото на годината банкери предупреждават за повишаване на лихвите по кредити. В средата на март от Асоциацията на банките в България предупредиха, че рекордно ниските лихви по кредитите в България ще спрат да падат и в края на 2017 и началото на 2018 г. ще започне плавен процес на покачване.

В началото на май УниКредит Булбанк прогнозира, че средните лихви по заеми ще достигнат своето дъно през 2018 г. и ще започнат да се увеличават от 2019 г., като успоредно с това спредът между лихвите по депозити и кредити ще продължи да намалява.

Според финансисти все още е рано да се говори за тенденция на поскъпване на заемите. Според тях е необходимо да се видят данните към края на третото тримесечие, за да се правят подобни изводи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес