Лиъм Фокс не е доволен, че Борис Джонсън контролира търговията

Двама от големите привържениците на Брекзит в британското правителство – Лиъм Фокс и Борис Джонсън – се скараха кой да контролира аспекти от външната политика на Великобритания, разкрива вестник "Сънди телеграф", цитиран от БНР.

Писмо на министъра на международната търговия Лиъм Фокс до министъра на външните работи Борис Джонс и с копие до премиера Тереза Мей е станало достояние на "Сънди телеграф". То показва растящо напрежение между евроскептиците в британския кабинет.

В писмото Фокс предлага промени в министерството на външните работи с аргумента, че британската търговия с други страни няма да процъфтява, ако тази дейност продължава да е под контрола на Форин офис. Той подкрепя твърденията си със статистика, която поставя под въпрос способността на външното министерство да насърчава икономическите връзки с други страни. Фокс също препоръчва Борис Джонсън да се фокусира върху дипломацията и сигурността, без да се бърка в търговията.

Източници, близки до кабинета, съобщиха, че Борис Джонсън категорично е отхвърлил претенциите на Лиъм Фокс и че премиерът Тереза Мей е изразила неодобрение от това, което се случва.

При съставянето на кабинета миналия месец Тереза Мей разкри два нови поста – министър на межуднародната търговия, зает от Лиъм Фокс, и министър за Брекзит, за който бе назначен Дейвид Дейвис. Най-голямата изненада обаче беше назначаването на Борис Джонсън за министър на външните работи

Коментари

Задължително поле