На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Ловци и горски срещу африканската чума

sdr

Заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен набеляза в четвъртък мерки за недопускане разпространение на африканска чума по свинете след първично възникнал случай на болестта при дива свиня в землището на община Девня.

Ще се извършват проверки от представители на Ловно-рибарските дружества и държавните лесничейства за наличие на болни и умрели източнобалкански диви свине. При откриване на болни животни ще се сигнализира в Областната дирекция по безопасност на храните-Шумен, реши комисията. Планирани са разяснителни кампании и обучения на ловците във връзка с мерките за биосигурност и предотвратяване проникването на вируса в населените места.

Предвижда се провеждането на срещи със собствениците на свиневъдни обекти в Шуменско и засилен ветеринарномедицински контрол в тях. При възникване на съмнение ще се вземат проби за анализ.

Решено е и да не се допуска излизане на свине по улици и сметища, и изхранването им с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата. Контролът се възлага на кметовете на населените места и Регионалната инспекция по околната среда и водите. При съмнение за повишена смъртност на свине в населените места незабавно трябва да се уведомява Областната дирекция по безопасност на храните.

Ще бъде осъществяван постоянен контрол и налагане на санкции при установяване на нерегламентирано отглеждане на свине в стопанства тип „заден двор“, ще се извършва и контрол от органите на МВР и ветеринарните лекари върху нерегламентираното движение на свине на територията на областта.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.