Правителството одобри издигането на кандидатурата на България за седалище на Европейския орган по труда

Апелативният спецсъд остави кмета на Чупрене в ареста

Румяна Арнаудова: Водачът на автобуса и фирмата, ремонтирала пътя, са сред виновните за инцидента край Своге

Окръжният прокурор на Смолян: Мотивите за убийството са както от личен характер, така и от користни цели Убиецът и жертвата се познавали от съвместното си пребиваване в затвора

Трима мъже са пребили габровец на автобусна спирка, полицията ги издирва

САЩ създават безпилотен флот

Спесъдът с послание до гражданите: Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват

Министър Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г. Откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

Актриса от „Облакът Атлас“ почина на 16 години

Три фирми искат да доставят машини за гласуване на евровота

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси източната част на Тайван

Проклятието на милионерите

Инсталираха 17 нови камери за видеонаблюдение в Свищов

Магистър по балканистика разказва за снаряжението на българите през Първата световна война Симеон Цветков е уредник в Регионалния исторически музей в Търново

Четирима пострадаха, след като светкавица падна върху Акропола

Ловци кумуват на фазанови сватби в Ломско

800 фазана закупиха и разселиха в равнината Златия ловците от Ломския край. Повечето от пъстрите птици са женски и още в първите часове в новите си домове са започнали сватби с местните парнати „ергени”, съобщиха от крайдунавското Ловно-рибарско сдружение.

„Фазаните са полигамни птици, един мъжкар ухажва в размножителния период до десетина женски, затова сме доставили 80 % крилати госпожици и само 160 „господа”. Това гарантира сериозно нарастване на популацията им. А в сватбените тържества вече се включиха и диви мъжки фазани от района”, заяви експертът по лова в Лом Андрей Венелинов.

19-те ловни дружинки от Ломското сдружение са отделили 14 400 лева от средствата си и са закупили 270 дневните фазани от стопанство в Плевен. Всяка от ловните чети пусна в полетата си по 40 птици, а ловците от село Якимово заселиха край река Цибрица 120 от крилатите красавци.

„Районът е много добър – с естествени укрития и много храна за дивеча, от години прочистваме и териториите си от хищници и се надяваме да увеличим сериозно птичето богатство. За да има и за лов, и за красота в природата”, казаха от дружинките.

По Националната програма за разселване на дивеча на НЛРС за закупените тази пролет птици през есента ломските ловци ще получат безплатно още 400 фазана, които ще пуснат в равнината Златия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.