Ловци кумуват на фазанови сватби в Ломско

800 фазана закупиха и разселиха в равнината Златия ловците от Ломския край. Повечето от пъстрите птици са женски и още в първите часове в новите си домове са започнали сватби с местните парнати „ергени”, съобщиха от крайдунавското Ловно-рибарско сдружение.

„Фазаните са полигамни птици, един мъжкар ухажва в размножителния период до десетина женски, затова сме доставили 80 % крилати госпожици и само 160 „господа”. Това гарантира сериозно нарастване на популацията им. А в сватбените тържества вече се включиха и диви мъжки фазани от района”, заяви експертът по лова в Лом Андрей Венелинов.

19-те ловни дружинки от Ломското сдружение са отделили 14 400 лева от средствата си и са закупили 270 дневните фазани от стопанство в Плевен. Всяка от ловните чети пусна в полетата си по 40 птици, а ловците от село Якимово заселиха край река Цибрица 120 от крилатите красавци.

„Районът е много добър – с естествени укрития и много храна за дивеча, от години прочистваме и териториите си от хищници и се надяваме да увеличим сериозно птичето богатство. За да има и за лов, и за красота в природата”, казаха от дружинките.

По Националната програма за разселване на дивеча на НЛРС за закупените тази пролет птици през есента ломските ловци ще получат безплатно още 400 фазана, които ще пуснат в равнината Златия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони