Ловци спасяват дивеча в Балкана

Авджиите проправят път и пълнят хранилките за сърни, птици и прасета

Ловци изнасят с джипове и раници купища зърно в горите на Балкана. Мъжете са се заели да хранят дивите животни и птици, блокирани от снеговете и студа в района от дни.

“Зимата е много тежка и ако не помогнем на дивеча, много от горските обитатели ще загинат!”, заявяват авджиите от Берковица.

Само от началото на януари досега членовете на дружинките в района са изнесли в планината над 1000 килограма царевица, която да помогне на животните да оцелеят.

Ловците проправят пъртини в преспите и изсипват зърното в направените от тях хранилки. Пътя към тях трябва да намерят диви прасета, сърни и птици.

При излетите си авджиите организират и отстрел на хищници. В дълбокия сняг сърните, зайците и яребиците са лесна плячка на вълци, чакали и лисици, разказват те. В търсене на спасение от зверовете кроткият дивеч понякога слиза чак до къщите на хората, споделят ветерани.

“Подхранването на дивеча ще продължи до края на зимата. Ловната организация е и пазител на природата, птиците и животните. Благодарни сме за помощта, която ни оказват с техника и зърно земеделците!”, каза експертът по лова на сдружението Стоян Ангелов. В Берковско има 550 ловци, обединени в 13 дружинки.

Заради постоянните грижите за горските обитатели районът под връх Ком е пълен с дивеч, а ловният сезон, който е пред приключване, е успешен. Само отстреляните диви свине са над 250, заявиха от сдружението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини