Лов на духове край Триумфалната арка

ST PETERSBURG, RUSSIA - JULY 10, 2018: France's players celebrate scoring in the 2018 FIFA World Cup Semi-final match between France and Belgium at Saint Petersburg Stadium. Sergei Bobylev/TASS Ðîññèÿ. Ñàíêò-Ïåòåðáóðã. Èãðîêè ñáîðíîé Ôðàíöèè ðàäóþòñÿ çàáèòîìó ãîëó â ïîëóôèíàëüíîì ìàò÷å ÷åìïèîíàòà ìèðà ïî ôóòáîëó - 2018 ìåæäó ñáîðíûìè êîìàíäàìè Ôðàíöèè è Áåëüãèè. Ñåðãåé Áîáûëåâ/ÒÀÑÑ

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Лов на духове край Айфеловата кула! Прочутият парижки булевард „Шан-з-Елизе“ не мигна след победата на Франция над Белгия в полуфинала на световното първенство. Мисия №1 – да се изгонят злите духове. Тези, които прокълнаха „петлите“ и им отнеха титлата от Евро 2016 на „Стад де Франс“ срещу Португалия. Хиляди празнуваха по улиците на Париж, но не спираха да си припомнят историята. През 2016-а Франция срази световния шампион Германия с 2:0, за да се провали гръмко срещу Португалия.

Финалите са да се печелят, още не ни е минало от преди две години – призна Дидие Дешан, световен и европейски първенец, сега треньор на Франция. – Имам отбор от млади момчета с характер и манталитет на победители.“

Франция се превръща в най-постоянния отбор в най-новата история на мондиалите. В последни шест турнира „петлите“ за трети път са на финал. След кошмарния за страната 17 ноември 1993-а и 1:2 срещу България на „Парк де Пренс“ отборът е единица мярка за класа. През 1998-а спечели титлата, воден от Дешан и Зинедин Зидан. Осем години по-късно Франция се провали на дузпи във финала с Италия, когато Зизу бе изгонен за удар с глава в гърдите на Марко Матераци. И сега е големият фаворит на „Лужники“ в неделя, независимо кой се класира измежду Англия и Хърватия снощи. Въпреки това все още Франция има „да яде много хляб“, за да влезе сред най-висшия клас отбори. „Петлите“ са един от осемте световни шампиона в историята, но спечелиха титлата едва веднъж – на родния мондиал.

Килиън Мбапе качва цената си с всяка изминала минута. Тийнейджърът направи финт №1 на мондиала през второто полувреме. Спринтовете му наистина наподобяват Юсеин Болт. Но има опасност Мбапе да тръгне по стъпките на Неймар – изкара си жълт картон, когато провокира с бавене на времето белгийците.

Килиън е много специално момче, ще следим с внимание развитието му“, каза Гари Линекер, голмайстор №1 на Мондиал 86. „Не мога да повярвам как направи този финт и пас“, възкликна бившият английски национал Рио Фърдинанд.

Оливие Жиру, партньорът на Мбапе въф френската атака, не спира да пили нервите на Дешан и е на другата крайност. Не само че още не е вкарал гол в шест мача на световното, но дори няма и точен удар.

А какво да кажем за откупните клаузи във футбола? „Барселона“ неслучайно сложи 500 милиона евро в новия договор на Самюел Умтити. Бранителят вкара победния гол с глава. Нетипичен голмайстор – като Лилиян Тюрам, забил два пъти в полуфинала през 1998 година срещу Хърватия за 2:1. Други попадения легендата няма в 142 мача за родината си.

Дуелът Франция – Белгия бе най-скъп в историята на световните първенства. Футболистите на двата отбора струваха общо 1,83 милиарда евро. Победителите бяха малко по-скъпи – 1,08 милиарда срещу 754 милиона. Не е лесно да се отгатне, че №1 по цена на терена бе Мбапе, за когото „Пари Сен Жермен“ плати на „Монако“ 180 милиона евро миналото лято. Сега цената му е почти двойна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят