Лозан Панов “приватизирал” Върховния касационен съд

Съдия № 1 нарушава Закона за съдебната власт, наел нелицензирана фирма да прави анализ на съда
Пленумът на Висшия съдебен съвет със сигурност трябва да вземе отношение по действията на Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е извършил сериозни нарушения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), разкриха пред “Труд” работещи в Съдебната палата в столицата. Нередностите се изразяват в грубо погазване не само на ЗСВ, но и на трудовото законодателство. Извършена е била чистка на поне една дузина дългогодишни служители от администрацията на съдебния орган. В същото време без конкурси на работа в най-висшата съдебна инстанция са назначени десетина посочени от Панов служители.

Друго от нарушенията – в противоречие на Вътрешните правила за финансово управление и контрол на ВКС на частна фирма е било възложено изготвянето на функционален анализ на институцията. Фирмата, обаче, не притежава дори сертификат за управление на човешките ресурси. Функционален анализ би следвало да бъде направен от администрацията на Висшия съдебен съвет, които най-добре познават спецификата на функционирането на органите в съдебната власт, което не би довело до разходване на публични средства и не би оставило съмнение за конфликт на интереси. Панов, обаче, прави точно обратното, с което нарушава решение на Висшия съдебен съвет от 31 юли 2014 г.

Съдии от Върховния касационен съд сигнализираха “Труд”, че работната атмосфера в най-висшата съдебна инстанция от края на 2015 г. драстично се е влошила, което основно се дължи на политическата употреба на институцията. А отношението на административния ръководител на ВКС Лозан Панов към магистратите и най-вече към съдебната администрация било изключително неетично. Съдия № 1 не се доверявал дори на служителите, отговорни за международните и междуинституционалните отношения на съда. В крайна сметка страховете на Лозан Панов достигнали до такива размери, че в нарушение на Кодекса на труда и на съдебния закон уволнил няколко от шофьорите на съда. Изгонен бил дори ръководителят на финансово-счетоводния отдел на ВКС, защото Панов държал лично да се разпорежда с бюджетните средства на висшата съдебна инстанция. Своеобразната „приватизация” на ВКС от нейния председател ще струва десетки хиляди лева на държавата, когато изгонените от Панов служители заведат съдебни дела и ги спечелят.

На 23 февруари 2017 г. без никакви мотиви, без обявени публично критерии, както и на какъв принцип е извършен подбор, 12 дългогодишни служители от администрацията на овладяния от Панов съд буквално са изхвърлени от кабинетите им в Съдебната палата. По разпореждане на председателя на ВКС на съкратените са връчени споразумения, според които ще получат обезщетение за неспазения срок на предизвестието при прекратяване на трудовото правоотношение по вина на работодателя.

Така Лозан Панов не само еднолично взема решение, с което ощетява бюджета на съдебната власт и разпорежда изплащането на десетки хиляди лева компенсации, но и осигурява аргументи на съкратените служители да получат допълнително обезщетение, след като спечелят делата, които ще заведат. Ощетяването на бюджета ще е сериозно, защото Панов тепърва готви уволнение на още служители на администрацията на ВКС.

На съкратените служители на ВКС е било организирано унизително “изпращане”, което се е случило отново по разпореждане на председателя. След като на нарочените са били връчени заповедите, незабавно работните им места са били заключени, патроните на вратите сменени, компютрите им блокирани, а на някои от тях дори не било разрешено да си получат документацията, отнасяща се до трудовия им стаж.

Действията на Панов разкриват тотално самозабравяне и демонстрация на незачитане на правните норми. Съдия № 1 е погазил Закона за съдебната власт и грубо е иззел правомощия на Висшия съдебен съвет. Единствено “правителството” на съдебната власт е органът, който може да съкращава щатни бройки, както и да разкрива такива. Вместо да поиска решение от съдийската колегия на ВСС, която Панов председателства, той извършва прецедент, защото досега в практиката не е познат случай административен ръководител на съдебна инстанция да провежда самоволно съкращаване на щата.

На фона на грозната саморазправа и безпринципната чистка Панов “отворил” вратите на Съдебната палата за нови лица, които били назначени в “уж” закритите звена на администрацията. Назначени са редица лично доведени от Панов негови протежета като: Роза Георгиева, Лъчезар Спасов, Цветелина Трайкова, Анчо Димитров, Жан Иванов, Любомир Николов, Елена Пашеева, Мария Михайлова, Радослав Дойчинов, Цветан Цветанов и други. Част от тях са станали съдебни служители без конкурс.

Чистката, предприета от Лозан Панов, разкрива важна подробност около пристигането на румънската прокурорка Лаура Кьовеши в София за участието й в организираната от ВКС конференция “Румънският опит: антикорупционни институции и мерки”. Справка в интернет страницата на ВКС показа, че не е ясно с какви средства се финансира логистиката около пътуването и пребиваването на официален представител на румънското правосъдие у нас. По Закона за обществените поръчки наемането на хотел, както и осигуряването на самолетни билети за Кьовеши от Букурещ до София и обратно би следвало да стане след процедура по избор на изпълнител.

В навечерието на конференцията Лозан Панов взема решение, с което съкращава единствения служител във ВКС, който отговаря за международната дейност и протокола. Това означава, че поканата към Лаура Кьовеши да дойде в София всъщност не е минала през “Протокола” на ВКС, а по-скоро се касае за визита от “частен характер”, което потвърждава, че целта на конференцията е преследване на политически цели. Кой и как плаща за визитата – остава загадка, която може да бъде разкрита при евентуален бъдещ одит.

Към завличането на ВКС в “калния терен” на предизборната кампания активни мероприятия от типа на институционалния нонсенс – български съдия да кани един определен чужд прокурор на политически оцветена конференция, обслужването на интересите на определени олигарси и политици с проблеми с правосъдието – съдия № 1 добавя още един аргумент за стартиране на процедура по неговото преждевременно отстраняване от длъжност. С грубото отношение към служители от съдебната власт Лозан Панов уронва престижа на тази власт и нарушава нормите от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Според чл. 8.1 от същия административният ръководител трябва да се отнася към служителите с уважение и зачитане на личното им достойнство, както и да зачита специфичната компетентност на останалите органи на съдебната власт, което е разписано в чл. 8.3.

Пленумът на Висшия съдебен съвет със сигурност трябва да вземе отношение по действията на Лозан Панов, който, докато употребява съдийската тога за политически цели, очевидно извършва и груби нарушения на нормите на трудовото законодателство, на Закона за съдебната власт. Председателят на ВКС реално изземва правомощия на първостепенен разпоредител с бюджета на съдебната власт, какъвто се явява ВСС. С действията си Лозан Панов попада и в полето на чл. 307, ал. 6 от ЗСВ, който регламентира възможността за дадено деяние да се търси гражданска, административно-наказателна или наказателна отговорност, не изключвайки ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата.

Отстраняването на Лозан Панов от позицията на председател на ВКС ще предостави възможност за реализиране на отколешната му мечта – да се занимава с политика, а правосъдието ще може да се разведри от влиянието на олигархията, поставила в зависимост съдия № 1, а чрез него и цялата съдебна система.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Добра статия,но след като никой не взима отношение по случващото се в СГС и ВКС,би било редно ваши разследващи журналисти да изпратят молба по ЗДОИ до ВСС,пък да видим какво ще отговорят за приватизацията на най-големия съд в страната и за случващото се във ВКС.Тези
  хора обичат да унижават служителите,да се саморазправят с неудобните,а господата от ВСС са съучастници след като не вземат никакво отношение.Жална и майка на България.

 2. Pravi se posledovatelna negativna kampania protiv Lozan Panov. Faktite se polagat v izkrivena ozenka. Akzentut vurhu uj silovata samorazprava e neverniat znak na pravoto na rukovoditel da premahva greshki.

  Podhodut e – spezifichnata kompetentnost da se sloji v publizistichna neviarnost. Postignata e mnogo dobra krivina – manipulatzia.

  V sluchaia Lozan Panov pravi borba s koruptziata ot vutre. Kritikata kum nego e zaradi dobra rabota.

  Materialut e mnogo dobur s pravdopodobie – t.e. uspesna spekulatzia. Jalko! Avtor-niama! Pokazatelno!

  Izvinete za latinitza, molia.

  1. Ти говорител и защитник на Лозан ли се явяваш?
   Естествено, че функционалният анализ е поръчков. Кой поръчва музиката, той плаща. Лозан плати 25 бона държавни пари за него.
   Панов не взема еднолично решение. Този съд се управлява от няколко женички – Маргарита Пазвантова, Роза Георгиева, Илина Чобанова, Христина Петрова и Вероника Христова. Масовото уволнение на дългогодишни служители на ключови позиции е разчистване на неудобните, знаещи и можещи люде. Изпълни и детската мечта на Петрова, като взе колите на зам.председателите и уволни шофьорите. Е на това му се казва реформа, както ще твърди на един по-късен етап. Не, не, това не го приемайте за акт на саморазправа и безпринципната чистка. Само, че не прави реформа там където трябва, а обезглавява общата администрация на върховенството с любезното съдействие на самозабравилия се бивш деловодител и сегашен гл.секретар. Последният маха неудобните за да харчи народната пара, както намери за добре. Що не попитате любимеца му Анчо Димитров какви комисионни е получил от обществени поръчки. То пък да е само това! За приватизацията на най-големия съд в страната не е достатъчно по ЗДОИ. Това е от компетентностите на Сметната палата, АДФИ, а защо не и точно този, който трябва.

   1. В тази ВКС-плеяда що ли сте пропуснали и още едно зло – с ”тънки устни” , приближено на ръководството…т.н. Бони, заместваща в момента секретарката на шефа ??!! От тези, дето ги е яд, че са живи…! И си позволява да сочи с пръст кой е удобен и кой-не !!! Жалко, че се доверяват на такива ”хора” !

 3. Georgy, zashtitavam stepenta na pravota na Lozanov i kritikuvam izopachavaneto. Ne e dobut mehanizmat da se prevrushta edin chovek v mishena s otrovni patroni. S uvajenie sam kum Vashata konkretna zapoznatost za sistemata Vi ot vutre. Dano Vie da ia nasochite kum umestna deinost v ton s jiva suvest.

  Izvinete za latinitza, molia.

  1. Georgy, izpisanoto ime triabva da e Lozan Panov, a ne ‘Lozanov’, greshka. Izviniavam se. Vie kazvate, che poruchkata na metriala e ot Panov, a e obratno-protiv nego. Otnemaneto na slujebni avtomobili za zam-predsedateli e pohvalno, ne namirate li? Tova triabva da stane na vsiakude i ne samo za zam-predsedateli. Namiram se vajen akzentat Vi za nujnite reformi – koi sa nujni i koi-ne. Do sega – shtom e reforma – stava. Mnogo sa krivite deistvia, no pravilnite triabva da se braniat i da se vzemat s vernite im znatzi. Blagodaria za vnimanieto.

   izvinete, molia, za latinitza.

   1. Ей ти научи се да пишеш на кирилица пък тогава давай акъл.

  2. Няма да навлизам в полемика, но в мен остава впечатление, че сте на ясла при Лозан и дежурна по форум.
   Ако някой има нужда от защита да упражнява правото си сам. Не съм част от механизма и поради тази причина се разграничавам. Този механизъм не го прави той, а едни жени. Да реализираш „реформа“ като махнеш едни коли и да се оценява положително е меко казано нездравословно за имиджа на върховната институция.

 4. Нвсякъде, където са намесени приятелчетата на Ръдан и Ристю, лъсват далавери и шуробаджанащина! Така е при умните и красивите! Ръдан навремето назначи познатите си в Терем и т.н.

 5. Реформата ако сте забелязали се прави и /или / започва само и единствено в администрацията.УТОЧНЯВАМ не работя в съдебната система,но следя всяка публикация касаеща системата.Наистина прави впечатление,че и в СГС и във ВКС,реформата започва и като че ли приключва със съдебната администрация.Прави впечатление още,че се назначават хора не можещи и неразбиращи,некомпетентни ,но пък угодни.И естествено това поражда въпроса:Защо се освобождават хора,които са компетентни и знаещи много скорострелно,за часове.Защо на тяхно място се назначават такива ,които нищо не разбират,но пък са шефоугодни.Това ми прилича на саморазправа,на лов на вещици или както искате го наречете.В разстояние на година се наложи да посетя СГС 5-6 пъти.Наистина разликата от преди година и сега е осезаема,но в отрицателен смисъл.Без да искам съм ставал свидетел на разговори на служители,ако те са прави,значи в СГС е страшно,но другото което и слепия вижда е,че това,което се прави във ВКС,се прави и в СГС.Преди година и малко цареше някакво спокойствие,имаше служители,които не знам дългогодишни или не,но работеха яко и спокойно.Сега това,което наблюдавам е:Цари напрежение и хаос,но явно така трябва.Явно това е угодно на Панов и Топалов.Сменят се съдии на състави през месец-два,ако попиташ защо не е същия съдия,получаваш отговор-откомандирован е.Защо бе джанъм толкоз често се командироват и откомандироват съдии?Хората не са от гората ,не са яли доматите с колците,както се казва.Нещо се случва и то мирише,мирише повече дори от това ,което се изписа и изприказва за Янева и Ченалова.Не мирише даже,а вони.А ВСС си затваря очите и не предприема нищо.Тази съдебна система ще се доразсипе.Някъде под статия четох един коментар,че със страх и деспотизъм не се управлява.Да ама не,явно може да се управлява и то толкова калпаво,но на съдебното правителство това не прави впечатление.Важното е те да са добре,така или иначе скоро мандата им свършва що да се хабят за някакви си уволнени или пък за някакви статийки,писани по едни вестници.Жалки са и те и ръководителите на двата съда- ВКС и СГС,малки жалки.

  1. За разлика от вас,г-н Стефанов,аз посещавам съдилищата в палатата всеки ден.Юрист съм и то от тези,които желаят промяна в съдебната система.Но не тази промяна.Аз също като вас съм съгласен ,че настъпилата промяна в СГС,впоследствие и във ВКС,не донесе нищо добро нито за нас,нито за обикновените граждани.Назначени са много некомпетентни хора,както съдии,така и служители и ако служителите мога да подмина,то съдиите не,тъй като от техните „компетентни“ познания и знания зависи съдбата на моите клиенти.Споделям и мнението на много колеги,че разследването срещу Топалов във връзка със самоубийството на колегата Цонев бе зле проведено.Или с прости думи-така проведено за да оневини виновните.Споделям и мнение изказано по форумите,че съдилищата вече на са това което бяха,че градският съд е пародия на съд,но да не забравяме,че промените в него се случват под давлението на Панов.А Панов кой го назначи ? Ама не са очаквали,че той ще се обърне срещу тях,а е трябвало да го допуснат.Споделям вашето мнение,че този ВСС не предприема нищо,защото вече му е все едно ,те си отиват,да му мислят другите.Наистина жалко за уволнените хора,защото те са уволнени само заради това,че не са назначени от сегашния председател.И позволете да изразя мнение-за да си ръководител трябва да си човек познаващ и разбиращ служителите си.С диктатура не се управлява,нито пък със страх.Но както виждаме и ВСС не е това,което трябва да бъде.Така че ще сме принудени да търпим груби и некомпетентни служители и още по груби и некомпетентни съдии.На Панов,не може да му се отрече поне това-галантен и правещ впечатление на заинтересован,на Топалов това,че е многословен когато се оправдава,че се държи като селски хулиган когато смята,че говори с хора,които са под мисловното му ниво и,че е грубиян със самочувствие.

   1. Колегете от ВКС са уволнени уж от комисия която се пази в тайна.Г-жо Пазвантова как може да повериш спесъка с уволнените на деловодителката Вероника Христова??? Кой съд сега ще ви гледа трудовоправните спорове АССГ ли ??? или направо при нас !!!!! Тия уволнения със секретни заповеди как си ги представяте, и структурата ли ви е секретна, и трудово правното дело ли ще засекретим ??? Вие и нашия Главен секретар акъл нямате той пък назначява шофьори!!! ВСС Вие къде дремете пращайте проверки на тоя инспекторат сам му раздухте щата . ВКС ,СГС и СРС веднага да им се пратят проверки викайте и Сметната пралата щом има скандали значи става дума за пари. Що не ни проверите съответствието на декларациите от Сметната палата и тия дето сега ги подаваме в Инспектората.Двмата главни секретари са се заобиколили с роднински фирми и точат ли точат… икономии ще ми правят, че и челен опит си предават нашия ЧЕХЛЬО само Пезвантова слуша.

    1. Че кой слуша Пазвантова, освен шефа и ! То… никой не я понася…еле пък съдиите ! Избива комплексите си… но страдат хора ! То си има и приказка за такива ! Е , има-няма още 5 г. и ще си намери майстора ! Всеки ще си получи заслуженото ! ?

 6. Абе, коя е тая Вероника, дето толкова се коментира ?? Аз, доколкото знам от колеги, тя, ако случайно е на работа/все взимала болнични/, освен интриги, друго не вършела ! Ама била близка до ръководството !!! Явно е там с друга цел !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.