Лойд Остин призова съюзниците на Украйна да предоставят повече ПВО системи

Американският министър на отбраната Лойд Остин призова днес съюзниците на Украйна да "мобилизират усилия" и да предоставят повече системи за противовъздушна отбраната на Киев за отразяване на засилващите се руски ракетни атаки, предаде БТА.

Макар съюзниците да казаха, че ще обсъдят как могат да помогнат най-добре за украинската контраофанзива, те изглежда не са готови да се ангажират с предоставянето на далекобойни ракети на Украйна, за каквито страната настоява.

"Системите за противовъздушна отбрана спасяват животи", каза Остин на откриването на срещата на контактната група за отбранителна подкрепа за Украйна във военновъздушната база "Рамщайн", Германия. "Затова призовавам тази група да продължи да мобилизира усилия за предоставяне на наземни системи за противовъздушна отбраната на Украйна. Трябва да продължим с усилията да предоставим на Украйна системи за противовъздушна отбрана и ракети прехващачи", допълни той.

Контактната група обединява министрите на отбраната на повече от 50 държави и е основният форум за мобилизиране на военна подкрепа за Киев с оръжия, военно оборудване и обучение на военни. Тя се събира веднъж месечно, в присъствен и видеоконферентен формат, а сегашната среща е 15-а поред.

Украинският президент Володимир Зеленски и други висши украински представители неведнъж настояваха за доставки на далекобойни оръжия. Поддръжниците на идеята твърдят, че украинските сили трябва да могат да нанасят удари по руски войски и съоръжения, като същевременно остават извън обсега на действие на руските оръжия.

САЩ обаче продължават да се противопоставят, изразявайки отдавнашни опасения, че Киев може да използва оръжията, за да нанася удари дълбоко навътре в руска територия и да разгневи Москва. Армейската тактическа ракетна система, известна като АТАКМС (ATACMS), би могла да даде на Украйна възможност да поразява руски цели на разстояние до около 300 км, но САЩ разполагат и с други варианти на ракетата, които имат по-малък обсег.

Преди началото на срещата канадският министър на отбраната Бил Блеър заяви пред журналисти, че съюзниците се вслушват в апелите на украинските лидери за техните военни нужди и обсъждат "нови и важни начини" за подпомагане на продължаващата контраофанзива.

Остин заяви, че обещаните преди месеци 31 танка "М1 Ейбрамс" скоро ще започнат да пристигат в Украйна, както се очакваше. Служител на американското министерство на отбраната заяви, че те са пристигнали в Европа и ще започнат да пресичат границата с Украйна през следващите дни. Служителят поиска да остане анонимен, тъй като точното местоположение на танковете е чувствителен въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка