Лондон и Париж с общи патрули в Ламанша

Френската полиция съобщи че е задържала петима предполагаеми каналджии, замесени в трагедията.

След смъртта на 27 мигранти в корабокрушение

300 000 души са се опитали да пресекат тази година

Великобритания е предложила на Франция двете страни да организират съвместни полицейски патрули по френското крайбрежие и във водите на Ламанша, ден след като 27 нелегални мигранти се удавиха при потъване на надуваемата лодка, с която се опитвали да достигнат Албиона, предадоха световните агенции.

Часове след трагедията британският таблоид „Сън” публикува на първа страница снимка на патрул от френската полиция, който според изданието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

„Не е ли време да се бием с общи усилия срещу трафикантите?” запита френският депутат Брюно Бонел от партията „Република, напред!” на президента Еманюел Макрон.

От 30 000 души, опитали се да прекосят Ламанша тази година, 60 на сто са били арестувани, което е недостатъчно, заяви той пред телевизия „Скай нюз”.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън каза, че той се е договорил с френския президент Еманюел Макрон в телефонен разговор спешно да увеличат общите усилия за предотвратяване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, за да стигнат до Великобритания.

Макрон е заявил в разговора с Джонсън, че „очаква британците да сътрудничат изцяло, въздържайки се от това да използват една драматична ситуация като инструмент за постигане на политически цели”, посочи Елисейският дворец в официално комюнике.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа