Лондон удължава срока на престой за чужди студенти

Чуждестранните възпитаници на британски университети ще имат право на 2 години престой след завършването си, вместо досегашните 4 месеца.

Ще могат да останат 2 години на Острова, за да си търсят работа

Около 2000 българи се записват годишно за обучение в кралството

Чуждестранните студенти във Великобритания ще могат да останат в страната до две години след завършването си, за да си намерят работа. Това предвижда предложение на британското вътрешно министерство, огласено днес.

То променя реформата от 2012 г., прокарана от Тереза Мей, която по това време оглавяваше МВР. Тя даваше на наскоро завършилите само 4 месеца да си намерят работа.

Новите правила ще се отнасят за чужденците, които започват обучението си в кралството догодина. Единственото условие е те да са студенти в институция, която провежда имиграционни проверки. Няма да има ограничения за това какъв вид работа ще започнат те, нито на броя хора, които ще могат да се възползват от удължения срок за престой.

Около 450 000 чуждестранни студенти пристигат годишно във Великобритания, от тях около 2000 са българи. „Около 6000 са общо нашите студенти на Острова. И тази година се запазва засиленият интерес за Оксфорд и Кеймбридж”, обясни пред „Труд” образователният консултант Николай Христанов.

„Ако някой се е нуждаел от доказателство за нов подход към имиграцията, това е то”, коментира редакторът на Би Би Си Марк Ийстън. И допълни: „Тереза Мей създаде враждебна атмосфера около миграцията с амбицията да намали новопристигащите до десетки хиляди, а Борис Джонсън обеща да се откаже от тази цел и да насърчи „най-добрите и най-умните” да живеят и работят в „глобална Британия”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование