Лондон улеснява с визи експерти

Ще превърнем Обединеното кралство в свръхмощен магнит, който ще привлича учени като метални стърготини от целия свят, които ще дойдат да ни помогнат да реализираме проекти, каза Джонсън по-рано миналата година

Няма да има квота за кандидатите, тези от ЕС са с приоритет

221 000 европейски учени работят на Албиона

Правителството на британския премиер Борис Джонсън ще въведе нова система за бързо издаване на визи за висококвалифицирани експерти в научните сфери. Тя ще замени съществуващата квотна такава и ще обхваща и гражданите на ЕС, след като Великобритания напусне официално съюза на 31 януари в полунощ. Това обяви самият Джонсън в неделя. Новата „виза за глобален талант” ще бъде въведена от 20 февруари и има за цел да стимулира математици, учени и изследователи в различни научни области да търсят работа и развитие в институти, университети и компании в Обединеното кралство. Тя заменя досегашната система за бързо издаване на визи за „изключителни таланти”, която имаше фиксиран брой от 2000 възможни кандидати на година, под патронажа на няколко големи института, сред които Британската академия и Съвета за изкуства на Англия.

„С излизането ни от ЕС искам да отправя ясно послание, че Обединеното кралство остава отворено за най-талантливите умове на света и има готовността да им окаже необходимата подкрепа за превръщането на идеите им в реалност”, заяви Борис Джонсън.

Новата визова система няма да има ограничения за броят на желаещите, които могат да кандидатстват по бързата процедура и ще бъде управлявана от Британската агенция за изследвания и иновации, а не от от министерството на вътрешните работи. Службата ще може също така самостоятелно да препоръчва кандидати, за да гарантира че най-подходящите са бързо разгледани и документите им обработени. Последното се отнася особено много до учени и изследователи от страните от ЕС, които представляват около половината научна работна сила във Великобритания с 211 000 души. Понастоящем те не се нуждаят от работни визи за Обединеното кралство заради свободата на движение между ЕС и Острова, която ще изтече с преходния период след Брекзит, на 31 декември 2020 г.

 

Според плановете

Точкова система за всички от 2021 г.

Край на свободата на движение и контрол на миграцията бяха водещия слоган в кампанията на консерваторите на Джонсън, както за Брекзит през 2016 г., така и на последните парламентарни избори през декември. Правителството обяви още лятото, че разработва точкова система по „Австралийски модел”, която да влезе в сила за всички бъдещи желаещи да работят в Обединеното кралство след 1 януари 2021 г. Тя няма да се отнася към тези които са в завареното положение и чийто статут тепърва ще се доурежда в преговорите с ЕС за бъдещите отношения, в преходния период до края на тази година. Кандидатите за работна виза в Австралия се оценяват за базата на „точки”, които им се присъждат на базата на лични и професионални характеристики, като трудов стаж в конкретен сектор, ниво на образование, възраст и ниво на владеене на английски език. Броят на издаваните работни визи е стриктно фиксиран.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа