Лондон ще помогне на Казахстан да изнася петрол, заобикаляйки Русия

Великобритания ще помогне на Казахстан да разработи маршрути за износ, заобикалящи Русия, съобщи британският министър на външните работи Джеймс Клевърли при посещението си в централноазиатската държава, където подписа меморандум за доставка на т. нар. критични минерали, съобщи БТА.

Клевърли заяви, че Лондон оценява позицията на Астана, която традиционно е в тесни връзки с Москва, по отношение на конфликта в Украйна. Казахстан отказа да подкрепи руската инвазия или да признае анексирането на украински територии.

"Обединеното кралство високо оценява последователната и принципна позиция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и желанието да се постигне решение на войната в съответствие с Устава на ООН", заяви британският министър на пресконференция.

Клевърли, който се срещна с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и редица други високопоставени служители, заяви, че е обсъдил прекъсванията в износа на казахстански петрол, по-голямата част от който минава през Русия, както и начини за подпомагане на разработването на алтернативни маршрути, като например т.нар. среден коридор. Този маршрут минава през Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция и изисква значителни инвестиции, за да се увеличи капацитетът му, въпреки че Казахстан вече е започнал да пренасочва към него някои доставки на суров петрол.

Клевърли и казахстанските дипломати заявиха, че са подписали меморандум за критичните минерали, част от които са и редкоземните метали, но не предоставиха подробности от него.

Бившата съветска република с излаз на море реализира почти половината от световния добив на уран и разполага с големи залежи на редкоземни минерали, с каквито Западът традиционно се снабдява от Китай или Русия.

Казахстан, който има най-дългата сухопътна граница с Русия от всички бивши съветски републики, извика на помощ руски войски за овладяване на улични демонстрации седмици преди нахлуването на Русия в Украйна миналата година. След инвазията обаче Токаев се старае да стои на разстояние от Москва и да поддържа отворени отношения със Запада, посочва Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа