Лора и Симо - рано сутрин

Симеон е сертифициран планински водач

Лора обича да разказва за хубави места, които посещава

Екипът се споява при извънредни събития и ефири, смятат водещите на сутрешния блок по „България ON AIR”

Лора Инджова и Симеон Белев са новото явление в сутрешния тв ефир. Водят заедно сутрешния блок по национална телевизия “България ON AIR” “България сутрин” едва от няколко месеца, но правят впечатление на силно споен екип, който се разбира с един поглед - нещо, което отнема на други двойки водещи дълго време или никога не се случва. Симеон води сутрешния блок от края на 2015 година, когато “България ON AIR” започва да се развива като политематична, а Лора - след кратък период, в който води сутрешните новини по телевизията - застава до него през лятото на 2016 година, точно когато започва кървава серия от атентати в Европа. Случва се така, че още от самото им начало заедно се налага да водят извънредни студиа. Признават, че благодарение именно на това бързо за станали екип.

“При извънредните събития излизаш в ефир почти неподготвен, много бързо трябва да влезеш в темата. Първото ни извънредно студио беше покрай атентатите миналата година и тогава със Симеон започнахме да се разбираме с един поглед, да си прехвърляме щафетата в правилния момент....”, казва Лора.

“Получихме шанса, без да сме го искали, заради объркания свят и огнищата на омраза, да се напаснем много бързо и да бъдем адекватни. А след това, по време на изборите, въпреки че бяхме разделени - Лора в студиото, а аз в НДК, въпреки напрежението и винаги ограниченото време, вече бяхме екип и ни беше много по-лесно. Явно сме се справили много добре. Имаше огромна гледаемост и отзвук от студиата ни в социалните мрежи, където също излъчвахме на живо”, казва водещият. “Екипът ни е много важен - продуцентката Деница, международният редактор Мира, редакторът Тома”, допълва Симо.

Преди да преминат към висшия пилотаж в професията, каквато е ролята на водещите на сутрешен блок, и двамата трупат опит в различни медии.

Симеон е известен с репортажите и разследванията си за тежки обществени проблеми, инциденти, извънредни събития най-вече от ефира на БНР. През годините специализира в ресор политика, води открити студиа от Международния пресцентър в НДК по време на всички избори от 2007 г. до днес. Той е единственият български журналист, който отразява на място знаковата среща на Г-20 в Лондон през 2009 г. Освен това преподава и в Eurovision Academy, част от Европейската мрежа за радио и телевизия (EBU). Симеон минава през театъра, археологията, историята, докато стигне до журналистиката, на която в крайна сметка се е спрял.

Преди да стане част от “България ON AIR”, Лора трупа опит като репортер и водещ в телевизия “Европа”, с много широка палитра от ресори. А към професията се насочва още от дете.

“Още в 4-ти клас бях решила първо да уча в езикова гимназия, а след това да стана говорителка на новините. Макар да завърших право, още в първи курс излезе обява за работа в регионалната телевизия във Велико Търново. Подадох си документите, минах на конкурс по английски, български и четене пред камера и ме одобриха. Започнах като водещ на новини и сутрешен блок, на смени. И всъщност правото ми остана като важна основа, а тв журналистиката се превърна в професия”, казва Лора.

Как се постига баланс между тази професия и личния живот? Отговорът на Симеон е прост - те са женени много повече за работата, отколкото за хората си вкъщи.

“Баланса няма как да го намериш, ако човекът до теб не те подкрепя и не мисли за теб. Аз нямам проблем, защото човекът до мен (с когото е от 7 години) е приел фактите, че ще ставам в 4 сутринта, че следобед продължавам да работя и че ще работя това... завинаги”, казва Лора.

Симеон също няма усещане, че жертва нещо лично покрай работата. “Нито веднъж със София (неговата годеница - б.р.), откакто сме заедно - а миналата година даже намерихме време да се сгодим, - не сме загубили личното и интимното. Аз съм човек, който много приказва, хвърлям се към нея като невидял, за да й разкажа и опиша всичко, слава богу, тя ме компенсира, защото е по-вглъбен човек. Нейното призвание са езиците, постоянно изучава нови. Всеки от нас знае колко е важно за другия да се занимава с това, което обича.”

Извън екрана и телевизията Симеон е и сертифициран планински водач.

Именно прекалената самоувереност е главната причина за повечето инциденти в планината, според него. Ролята на планински водач е изключително отговорна, развива умението да работиш с хора и когато се налага, да вземаш решения на секундата. Самият той е попадал в опасни ситуации по време на преходите си - бил е нападан от биволи и се е наложило да прекара час и половина на едно дърво, озовавал се е в средата на гръмотевична буря, сблъсквал се е с група диви коне. С неговата планинска група веднъж са слизали от лифта в движение, за да спасят планински колоездач в тежко състояние.

“Планината, природата - това е истинският свят, който сме забравили и рискуваме да остане един спомен на картичка за цялото човечество, ако не се връщаме понякога към нея, дори насила. Качвайки се на Копитото, като видиш града под сивия смог, си даваш сметка, че живееш в долното ниво на света, онова, мрачното. Отгоре си спомняш, че има и друг живот. Затова няма да се откажа от планината”, казва той, макар да му остава много малко време, откакто води сутрешен блок.

Другата страст на Симо, която е свързана с историческото му образование, е колекционирането на старопечатни издания и документи.

Най-ценната му книга е първото издание от лимитирана серия на Търновската конституция - от 1879 година, от деня, в който се събира Учредителното събрание.

Извън екрана и телевизията Лора обича литературата. Винаги чете преди лягане, а се отдава на писането, докато е на почивка. “Трябва да съм вдъхновена, да ми се случва нещо хубаво, тогава пиша есеистични текстове. Най-много обичам да разказвам за хубави места, които посещавам по време на почивка.”

Лора признава, че най-много се разтоварва не толкова със самите семейни почивки, колкото с планирането им - да разглежда, да избира местата, да уточнява всички детайли по пътуването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица