Лорита Радева: СОС подкрепи план-сметката по чистота на Столична община за 2019 година

Снимка Цветан Томчев

С близо 2/3 мнозинство Столичният общински съвет подкрепи план-сметката по чистота на Столична община за 2019 година. Това каза пред журналисти председателят на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет Лорита Радева.

„Акцентите на тази план-сметка са отново дейностите, свързани с предоставяне на по-добро качество на услугата, разширяване на обхвата на дейностите, разширяване на тяхната кратност и териториалния им обхват. В крайна сметка с всичко това се стремим да разрешим един от основните въпроси на града ни – от една страна той да бъде по-чист и по-красив, но още по-важното, да бъде град с все по-чист въздух.“

Заместник-кметът по екология обобщи, че във всички летни месеци, в които са се извършили дейностите, както по машинно метене, така и по миене на улиците, това са месеци, през които няма нито едно превишаване на замърсяването с фини прахови частици. „Това е показателно по отношение на ефикасността на мерките, които прилагаме“, допълни тя.

„През зимния сезон към тези процеси се добавя и замърсяването от битовото горене и за него търсим решение чрез увеличаване на кратностите по събирането на едрогабаритните отпадъци. Едрогабаритният отпадък до кофите всъщност отива в печките на част от гражданите на града и след това дишаме един силно замърсен въздух. Затова с по-голяма кратност и с повече средства, в размер на един и половина милиона лева, ще се борим и с този сериозен проблем на града. Държа да напомня, че на страницата на Столичния инспекторат и на районните администрации са обявени графиците, по които се извършва извозването на отпадъците. Те не са еднакви за всички територии на града. Всеки един от нас може да проследи кога става извозването за неговия адрес, обикновено се случва веднъж седмично, да изхвърлят едрогабаритния отпадък в деня преди извозването, за да намалим риска от това да се задържат за продължителен период от време и съответно да бъдат привлекателни за нерегламентирано горене“, каза още Радева.

Увеличаваме дела на машинното метене в столицата, обяви председателят на комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. „24 пъти през следващата година ще се мият така наречените дюзи на улиците на София. Четири пъти ще бъде основното измиване на улиците с маркуч и периодично ще извършваме оросяване, във връзка с мерките, които са наложени и в механизма за ранно предупреждаване за замърсяване на въздуха. Увеличаваме дела на машинното метене. През следващата година не предвиждаме улиците с масовия градски транспорт да се почистват по друг начин освен с машинно метене. 22 пъти месечно ще се мете машинно от месец април до месец октомври 2019 г. Това е увеличаване с 24 % спрямо сметката за 2018 година. 9 пъти повече е заложено машинното метене по отношение на тротоари, пешеходно пространство, велоалеи“, допълни Радева.

„В сметката за 2019 г. се увеличава издръжката на Столичен инспекторат с 1,5 млн. млн., за да могат колегите да осигуряват контрол върху дейности, които са свързани с нарушаване на чистотата на града“, обясни тя.

Попитана кога ще се разреши дисбалансът между приходите и разходите на такса „смет“, тя заяви, че се търси решение. „Едновременно с това много усилено работят и данъчните администрации, така че до този момент успяваме да осъществим баланс и пълен обем на дейностите. Самият отчет за изпълнение на дейностите за 2018 г. към края на месец октомври показва, че имаме едно много добро изпълнение по всички пера на план-сметката за отминаваща година. Сегашният механизъм за такса „смет“ търпи много критики и се върви към изработването на нов механизъм. Разбира се, за да постигне и Столична община крайния резултат по неговото изработване, трябва да получим окончателния резултат както на национално и законодателно ниво, така и по работата по междуведомствената група на няколко министерства“, обясни Лорита Радева.

Коментари

Задължително поле