Луд сексманиак убил Виктория Маринова (обзор)

Снимка: Архив

Слух, че има заподозрян за престъплението

Не била водеща хипотезата, че нападението е свързано с работата й

“Работим по всички версии за бруталното изнасилване и убийство в Русе, не изключваме нито една. Работим по версия както за случайно събитие, извършено от лице, което е с психически отклонения и силно изразен полов нагон, но не изключваме и версия за планирано действие също от такова лице или от някакъв личен мотив. Нито една версия не подценяваме.Изследваме живота на жертвата, както в личен, така и в професионален аспект.” Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по повод убийството на тв водещата Виктория Маринова от местната телевизия ТВН. Трупът на 30-годишната жена бе открит в събота следобед в храсталаци до крайбрежната алея на река Дунав. Жертвата била обезобразена от бой, изнасилена и задушена. Заради зверството вътрешният министър и главният прокурор Сотир Цацаров пристигнаха в Русе. След съвещание с разследващите случая стана ясно, че екипи от института по психология правят психопрофил на нападателя. Все още се очаква и резултатът от анализа на откритата ДНК на мястото на престъплението. “Ако имахме съвпадение по ДНК щяхме да го съобщим веднага и щяхме да сме задържали извършителя”, каза Маринов.

“Не изключваме нито версия, свързана със случайно посегателство, нито версия, свързана с планирано посегателство. Едно е ясно - извършените действия са изключително брутални и изключително жестоки. Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата й или с оглед тематика на предаванията й е определящата версия”, каза и главният прокурор Сотир Цацаров. Той добави, че напредъкът по разследването са резултатите от различни експертизи, сред които и на ДНК. “Нека на този етап бъдем пестеливи, не защото няма какво да кажем, а защото всяка непредпазливо изтървана дума ще увреди пряката работа”, каза още Сотир Цацаров.

Днес в Русе плъзна слух, че на близките на Виктория Маринова било съобщено, че вече има заподозрян за престъплението. От полицията и прокуратурата обаче отказаха коментар. Предполага се, че убиецът е бил сам. Според МВР нямало сигнали тв водещата да е получавала заплахи.

 

След развода

Нямало скандали между Виктория и бившия й мъж

Телевизията, в която работела убитата Виктория, е собственост на бившия й съпруг Свилен Максимов. Двамата са разделени от февруари т. г., но запазили добри отношения и работели заедно, разказаха техни близки. ТВН е дъщерно дружество на фирма “Нетуоркс”. Компанията има кабелна мрежа и е най-големият регионален доставчик в Североизточна България. Вицепремиерът Валери Симеонов сподели, че имал съдебни сблъсъци с Максимов, заради незаконно излъчване на тв Скат. Името на Максимов преди години бе споменато в някои медии покрай скандал с негов съдружник, при който аверът му пребил манекенка. Бившият съпруг на убитата русенка наскоро си купил частен самолет. “По принуда станах пилот. Разширихме бизнеса и в София. Трябваше често да пътувам до столицата, а всички знаем какво става по пътищата - всеки ден катастрофи, загинали. Особено в този смъртоносен участък Русе-Бяла. И реших да пробвам да летя със самолет. За моя изненада - оказа се доста просто, бързо и дори икономичeски изгодно”, казва той в интервю. В последните години е организатор и спонсор на на офроуд състезание край Средна кула.

 

Еврокомисарят по правосъдие предлага помощ

ЕК: Очакваме бързо и задълбочено разследване

“С голяма тъга научихме за убийството на Виктория Маринова. ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните власти, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на жертвата.” Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Той цитира годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на ЕС, в която се отбелязва, че Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на журналистите е свещена.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова пък заяви, че ако е необходимо, европейските агенции могат да окажат помощ на българските власти в разследването на убийството.

“Шокирана съм от бруталното убийство на Виктория Маринова. Ще следя отблизо разследването и предлагам помощта на агенциите на ЕС, ако се налага. Очаквам бързи действия, които да доведат виновните пред правосъдието и да изяснят дали нападението е свързано с работата ?”, написа тя в Туитър. Убийството получи широк международен отзвук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право