Лукарски поиска оставката на икономическия министър Седларски

Лидерът на СДС Божидар Лукарски поиска оставката на служебния министър на икономиката Теодор Седларски в отворено писмо до президента Румен Радев, председателя на БСП Корнелия Нинова и медиите. Поводът е

Ето и текста на цялото писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ЛИДЕРА НА БСП КОРНЕЛИЯ НИНОВА

МЕДИИТЕ

ОТ

БОЖИДАР ЛУКАРСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС И ЧЛЕН НА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИЯ СЪВЕТ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

Настоявам за незабавна оставкана на икономическия министър Теодор Седларски

Президентът Румен Радев трябва незабавно трябва да поиска оставката на назначения от него служебен министър на икономиката Теодор Седларски след изтеклия в медиите запис с негов разговор за кадрови промени в държавните дружества “Ел Би Булгарикум” и “ВМЗ Сопот”. Ако този запис е действителен, това означава безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания в българското държавно дружество “Ел Би Булгарикум”, което е носител на лицензионните правата за използването в производство на уникалната българска бактерия “лактобацилус булгарикус”. В записа става въпрос и за документни нарушения, допуснати от страна на човека, който се готвят да назначат в директорския борд на” Ел Би Булгарикум”, поради което настоявам случаят да бъде разследван от прокуратурата.

Също така записът е пряко доказателство за очевидната намеса на Българската социалистическа партия в кадровата политика на служебния кабинет и реставрация на кадри, назначени от министъра от правителството “Орешарски” Драгомир Стойнев. Предлаганите нови членове на директорския борд на дружеството са били назначени от Стойнев през ноември 2013 г. и бяха сменени от мен поради лоши финансови резултати. Друг е въпросът, какво са съдържали споменатите липсващи документи. Мога да посоча само факта, че когато аз бях принципал на това дружество, вноската, която японската компания “Мейджи” правеше за лицензионните си права беше многократно по-висока, отколкото при предишното ръководство. Това също би следвало да бъде предмет на проверка от прокуратурата.

Що се отнася до кадровите промени в стратегическото за българската военна промишленост предприятие “ВМЗ-Сопот” намирам за абсолютно недопустимо да се променя ръководството му в момент, в който предприятието показва отлични финансови резултати, назначава нови работници и създава заетост в целия пловдивски регион.

Категорично недопустимо е служебен министър, назначен с краткотраен двумесечен мандат, да променя изцяло състава на всички държавни предприятия и то с кадри, които са политически зависими, както и такива, които са пряко свързани с преподавателската дейност на министъра. По моя информация, договорите, които се подписват с новоназначените членове на бордовете на държавните дружества са дългосрочни, до 2020 година, което означава, че държавата би платила огромни суми като обезщетение, в случай на смяната им от следващото редовно правителство!

Лошо Седларски, много се изложихте!

Този случай е безспорно доказателство, че БСП реално кадрува в служебното правителство и всички твърдения на лидера на партията Корнелия Нинова, че не се месят в работата на правителството на Президента Радев са нагла лъжа.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле