Лукарски поиска оставката на икономическия министър Седларски

Лидерът на СДС Божидар Лукарски поиска оставката на служебния министър на икономиката Теодор Седларски в отворено писмо до президента Румен Радев, председателя на БСП Корнелия Нинова и медиите. Поводът е изтеклият днес в интернет аудио запис, който уличава в зависимости министър Теодор Седларски.

Ето и текста на цялото писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ЛИДЕРА НА БСП КОРНЕЛИЯ НИНОВА
МЕДИИТЕ

ОТ
БОЖИДАР ЛУКАРСКИ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДС И ЧЛЕН НА ПРЕДСЕДАТЕЛСКИЯ СЪВЕТ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК

Настоявам за незабавна оставкана на икономическия министър Теодор Седларски

Президентът Румен Радев трябва незабавно трябва да поиска оставката на назначения от него служебен министър на икономиката Теодор Седларски след изтеклия в медиите запис с негов разговор за кадрови промени в държавните дружества “Ел Би Булгарикум” и “ВМЗ Сопот”. Ако този запис е действителен, това означава безпрецедентен случай на намеса и кадруване от страна на чуждестранна компания в българското държавно дружество “Ел Би Булгарикум”, което е носител на лицензионните правата за използването в производство на уникалната българска бактерия “лактобацилус булгарикус”. В записа става въпрос и за документни нарушения, допуснати от страна на човека, който се готвят да назначат в директорския борд на” Ел Би Булгарикум”, поради което настоявам случаят да бъде разследван от прокуратурата.
Също така записът е пряко доказателство за очевидната намеса на Българската социалистическа партия в кадровата политика на служебния кабинет и реставрация на кадри, назначени от министъра от правителството “Орешарски” Драгомир Стойнев. Предлаганите нови членове на директорския борд на дружеството са били назначени от Стойнев през ноември 2013 г. и бяха сменени от мен поради лоши финансови резултати. Друг е въпросът, какво са съдържали споменатите липсващи документи. Мога да посоча само факта, че когато аз бях принципал на това дружество, вноската, която японската компания “Мейджи” правеше за лицензионните си права беше многократно по-висока, отколкото при предишното ръководство. Това също би следвало да бъде предмет на проверка от прокуратурата.
Що се отнася до кадровите промени в стратегическото за българската военна промишленост предприятие “ВМЗ-Сопот” намирам за абсолютно недопустимо да се променя ръководството му в момент, в който предприятието показва отлични финансови резултати, назначава нови работници и създава заетост в целия пловдивски регион.
Категорично недопустимо е служебен министър, назначен с краткотраен двумесечен мандат, да променя изцяло състава на всички държавни предприятия и то с кадри, които са политически зависими, както и такива, които са пряко свързани с преподавателската дейност на министъра. По моя информация, договорите, които се подписват с новоназначените членове на бордовете на държавните дружества са дългосрочни, до 2020 година, което означава, че държавата би платила огромни суми като обезщетение, в случай на смяната им от следващото редовно правителство!
Лошо Седларски, много се изложихте!

Този случай е безспорно доказателство, че БСП реално кадрува в служебното правителство и всички твърдения на лидера на партията Корнелия Нинова, че не се месят в работата на правителството на Президента Радев са нагла лъжа.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ами кога г-жа Лъжа е казала нещо, което да е истина?

  2. Повечето зам. министри на Герб са назначени в служебното правителство. Да не би БСП да ги е назначила? Ето материал на в. „Труд“ за такъв кадър на Герб, сега министър в служебния кабинет: „Радев назначава за министър по еврофондовете виновничка за спиране на еврофондове.(заради нарушения в обществените поръчки през управлението на Герб). Директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” при нейното замразяване в 2013 г. Малина Крумова се очаква да бъде назначена за служебен министър по еврофондовете. В мандата на втория кабинет “Борисов” Крумова е директор на Дирекция “Централно координационно звено”, разказва БГНЕС. Възстановяването на плащанията от ЕК става възможно година по-късно, едва след като България плаща над 100 милиона евро глоба под формата на “плоска” финансова корекция на цялата програма. Платените средства са за сметка на държавния бюджет. В края на 2013 г., когато Европейската комисия замразява разплащанията по Оперативна програма “Околна среда” заради нарушения при обществени поръчки в периода 2010-2013 г. (управление на Герб-1), Крумова отрича като директор на Управляващия орган да носи отговорност за допуснатите пропуски. Малко преди да бъде уволнена от тогавашния министър на околната среда Искра Михайлова, шефката на ОПОС все пак напуска МОСВ. От началото на 2014 г. до август месец същата година е съветник по европейските фондове към парламентарната група на ГЕРБ.“

  3. Едва ли има някой от работещите в МОСВ да не знае, че Малина Крумова ощети държавата с въпросната „плоска“ корекция от 100 милиона , заради неправилно начисляване на ДДС на европейските проекти.
    Малина е кадър на ГРОБ и американците, ето защо никой от колегите и не желаеше и не желае да общува с нея.
    Но пък я издигнаха до вицепримиерски пост. Правилото за герб е колкото по некадърен и тъп е вcпросният гербераст, толкова по на висок пост го изидигат, справка Цветанов и Борисов

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.