Лукашенко смени вътрешния си министър, за да успокои протестите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смени вътрешния министър Юрий Караев в момент, когато страната е обхваната от масови протести, призоваващи за оставката на държавния глава, предаде Ройтерс. Лукашенко определи Караев и още двама души, които имат опит в апарата за сигурност, за президентски сътрудници. Тримата също така ще бъдат “инспектори”, отговарящи за важни райони в Беларус.

Министър на вътрешните работи става Иван Кубраков, който като началник на полицията в Минск досега ръководеше твърдия отговор на властите към протестите, избухнали след президентските избори на 9 август. Смяната на вътрешния министър е поредният ход на Лукашенко с цел да укрепи контрола си върху апарата за сигурност, след като се сблъсква с демонстрации и стачки, продължаващи вече почти 12 седмици, отбелязва Ройтерс.

Над 16 000 човека са арестувани от началото на протестите. Демонстрациите продължават най-вече в университетите, а промяната в правителството предполага, че Лукашенко е разтревожен заради времето, което отнема справянето със съпротивата срещу неговото управление, и смята, че трябва да се направи повече.

Коментари

Задължително поле