Лунно затъмнение ще трае над 1 час

Милиарди ще могат да се насладят на гледката

В Западна Европа ще се вижда в ранните часове на 21 януари

Няколко милиарда души в Северна и Южна Америка, Западна Европа, Африка и най-северните точки на Русия ще могат да се насладят на пълно лунно затъмнение в нощта срещу понеделник, предаде Ройтерс.

Супер Вълчата Кървава Луна (виж инфографиката) ще трае повече от 3 часа, като пълното затъмнение ще продължи 62 минути. Започва с изгрева на Луната в двете Америки, а на Стария континент ще бъде видимо в ранните часове на 21 януари. Супер Луна се наблюдава, когато при пълнолуние естественият спътник на Земята се намира в най-близката си точка до планетата ни.

Вълча Луна пък идва от северноамериканските индианци, за които януарското пълнолуние е свързано с вълчия вой. Кървавата, оранжева или розова окраска се получава от заставането на Земята на пътя на слънчевата светлина към Луната. Част от нея се отразява и оцветява спътника.

Ако небето е чисто феноменът ще може да се наблюдава с невъоръжено око от цялата територия на САЩ, отбелязват американски астрономи. В щата Пенсилвания Астрономическото общество на Йорк е поканило публика да хвърли поглед отблизо през телескопи. Обсерваторията “Грифит” в Лос Анджелис пък ще излъчва пряко през интернет телескопична гледка на затъмнението. Пред гостите астрофотографът Робърт Фарел ще демонстрира как с мобилен телефон през телескоп можеш да заснемеш небесни тела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл