Лъжат, че стелки премахвали болки

Проф. Мартин Терзиев се казва и Марчин Тржепицки в полската версия и Коррадо Требалди в италианската.

Продават ги за 76 лв., нямат никакъв сертификат

 

Нужни били 8 мин. и сте “излекувани”

Полски журналисти разкриват схемата с несъществуващи лекари, които имали Нобелова награда за продукта

Търговци лъжат в онлайн реклами, че най-обикновени стелки премахвали над 41 вида болки. Продуктът “Промагнетин”, познат още като “Биостепмагнетик” или “Магнето 500”, цената на който в страни от Европа достига дори 69 евро, се рекламира от лекар и доволни клиенти, които реално не съществуват.

Проверка на “Труд” показа, че проф. Мартин Терзиев, представен като учен, специалист по молекулярна биология и биомедицинско инженерство, според който “стелките са най-голямото постижение в живота му и току-що бил номиниран за Нобелова награда”, е фалшив персонаж. За това пишат и полски журналисти от “Конкрет 24” още през октомври 2019 г. Те проверили същия “професор”, който пред потребителите в България сега е представен за успешен учен. Проверка на “Труд” за снимката на проф. Терзиев показва, че същият човек в полския вариант на сайта за продажба на стелките се казва Марчин Тржепицки, а в италианския вариант на сайта името му е Коррадо Требалди. Оказва се, че цялата страница на стелките на български език е същата като версията на полски и италиански език. И в трите варианта на сайта “професорът” разказва историята на майка си, а единствената промяна е името на магнитните стелки.

“Трябваше да помогна на майка ми да облекчи болката и в същото време да си възвърне пълната дееспособност и радост от живота. Помислих си: “Та аз съм учен! Трябва да измисля нещо”, споделя фалшивият лекар в страницата на продукта. “Участвал съм в изграждането на много апарати и медицински изделия, които ефективно се борят с различни заболявания”, казва той и допълва, че комбинирал акупресура с магнитотерапия и създал биомагнитни стелки.

За потребителите в България цената на стелките за 76 лв., въпреки че те нямат никакъв сертификат. Нужни били само осем минути и сте “излекувани” от над 41 вида болки. Било възможно да “преодолеете възпаленията, дегенерацията, подуванията, отоците - само след едноседмична употреба на стелките, както и да прочистите организма си от токсините, да подобрите метаболизма си с 60% и да премахнете излишните мазнини, да подобрите функционирането на всеки един орган - да преборите проблемите с храносмилането и кожните алергии”. Този “изумителен лек” можел и да ви увеличи енергията до три пъти, но не става ясно как всъщност става тази магия.

Измислени хора

Фалшиви клиенти „се изцелили“

Една снимка с различни имена

Мария Зоркова на 44 години от Велико Търново, която благодарение на рекламираните биомагнитни стелки, правила всичко, което болката не є позволявала, реално не съществува. Жената всъщност казва Изабела Магиорато, а снимката й е открадната от нейния профил в Pinterest. Същата снимка е използвана и в италианския и в полския вариант на сайта, в който продават стелките, под различни имена. Анета Вълчева, уж фризьорка от Стара Загора, която е доволна от стелките, също реално не съществува. Всъщност жената на снимката се казва Дженифър Джурадо, а снимката є е открадната от американски сайт на природозащитничката.

Коментари

Задължително поле