Лъжехапче за кръвно пробутват в интернет

В анонимния сайт се правят внушения, които могат да бъдат опасни за здравето, а продуктът се продава онлайн с обещание за светкавично лечение на хипертонията.

ГДБОП разследва анонимен сайт

ReCardio го няма в базата данни на БАБХ, установи проверка на „Труд”

Информацията може да е опасна за здравето

Съмнителни хапчета за лечение на хипертония, които се продават онлайн, може да се окажат опасни за здравето. „Пациентът няма представа какво приема. Произволното изброяване на съставките не е достатъчно, за да се доверим на един продукт”, заяви пред „Труд” проф. Рада Прокопова, началник на Отделение по Кардиология, УМБАЛ „Св. Анна”. Става дума за билковите хапчета с марка ReCardio, а проверка на „Труд” установи, че в базата данни на българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) няма подадено заявление за пускане на пазара на хранителни добавки с такова име.

Министерството на здравеопазването изпрати сигнал до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” Главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП за реклама на хранителна добавка за високо кръвно в анонимен сайт. В bg3.jimbosjoint.com се рекламира ReCardio и дори се спекулира с името на зам.-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова, казват от здравно министерство и настояват да се „идентифицира източникът на фалшивата информация и за подвеждането му под отговорност”.

От здравно министерство предупреждават, че във въпросния сайт се съдържат „категорично невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве”. Цената на въпросния продукт е от 69 до 138 лева и се поръчва онлайн.

Коментари

Задължително поле