Тъкмят рецептата за бира със светена вода Кехлибарената течност ще се казва A-Men

Проф. Кантарджиев: Тирговият комар не пренася тропически вирусни инфекции

Русия и Турция може да правят заедно С-400

Тръмп: Вашингтон работи с Исламабад за слагане на край на войната в Афганистан

Не забраняват фермерските пазари Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Кубрат Пулев си върна боксовия лиценз в САЩ

Бул. „Витоша” e №3 по ръст на наемите Цените са се повишили с 8,3% в рамките на една година

Макрон: 14 страни-членки на ЕС се споразумяха за нов „механизъм за солидарност“ за мигрантите

Бурджу Йозберк е красива и талантлива

Цените на петрола се повишиха

НАП спира временно 6 електронни услуги Няма достъп до обявите за продажба на имущество на длъжници

Имам ли право на майчински, ако ме съкратят в срока за изпитване

Откриха тухла с печат с името на римския консул Марулус в древния град Нове Уникалната находка датира от 184 година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 юли 2019

Румен Петков: Може да се очаква взаимодействие на АБВ с БСП на местните избори

Лъжите в политиката се наказват на избори

От “Да, България” набързо са сменили “дарения” скромен офис на “Малките Пет кьошета” с луксозен, в една от най-скъпите кооперации в квартал “Лозенец”, където наемите започват от 1500 евро на месец.

23 500 лв. са нужни на партията “Да, България” за заплащането на две социологически проучвания до края на февруари 2017 г. Изчислението присъства в призив за дарение към симпатизантите на бъдещата формация, който е отправен още на 20 декември 2016 г., става ясно от датата на създаването на файла. Според отчетите на “Да, България” парите отдавна трябва да са осигурени. Към началото на февруари 2017 г. липсват индикации двете социологически проучвания да са станали публично достояние, което не значи, че не са осъществени, а данните от тях да са останали за вътрешна употреба. До момента – три социологически проучвания дадоха прогноза, че “Да, България” би получила от 0,7% до 2% на предсрочните парламентарни избори на 26 март, т.е. далеч под минималното ниво от 4% за влизане на поне 10 депутата в Народното събрание.

Паралелно с липсата на широк интерес към хибридната формация, вече седмица политическият дебат се структурира по реално вълнуващите обществото теми – доходи, работа, сигурност, здравеопазване, образование, за сметка на пропагандно налаганата тема за съдебна реформа, провалена от самия номинален председател на “Да, България” – бившият правосъден министър Христо Иванов. Партиите, които ще водят оспорваната битка за победител на предстоящия вот – ГЕРБ и БСП – вече излязоха и с партийните си доктрини и стратегии, които съдържат конкретни идеи, срокове и мерки за реформа и на правосъдието. Активни в посока икономически политики и управленски приоритети са двете части на “автентичното” дясно – Реформаторският блок и Нова република, макар засега само първата формация да има шансове да продължи парламентарното си присъствие. В ляво-център се появи нова коалиция между АБВ и Движение 21, а Обединените патриоти и формацията на Марешки усилено се стремят към ролята на балансьор в следващата управляваща коалиция. Традиционно ДПС не бърза да се изявява преди началото на същинската предизборна кампания. Безусловно активирането на партиите с шанс да участват в Народното събрание, доведе до постепенно и естествено избледняване на хибридната теза на “Да, България” за “борба с мафията”, която, що се отнася до задкулисния кукловод на ГМО-проекта Иво Прокопиев, представлява всяка далавера, в която той не участва.

И докато, от една страна, партията на олигархията очевидно не успява да привлече симпатизанти отвъд корпоративния вот около свързани с кръга “Капитал” компании и мрежата от грантови неправителствени организации, а от друга страна – “Да, България” няма нито идеология, нито дори ангажиращи общественото мнение секторни политики, то експресното й регистриране от Софийския градски съд предизвика силно възмущение от демонстрацията на двойни стандарти в работата на въпросната съдебна инстанция. “Услугата”, осигурена чрез председателя на СГС Калоян Топалов, всъщност верифицира дълго отричаните факти за неговата зависимост от олигархичния кръг “Капитал”.

Разминаването между очакванията и реалностите, принуди скритите кукловоди на “Да, България” да намерят средство, с което да я върнат на политическия терен. И понеже няма с какво, за целта бе предизвикан хибриден скандал. Активното мероприятие с трите жалби срещу решението на СГС за регистрацията на “Да, България” успя да осигури краткосрочни ползи за партията на олигархията – влизане в ролята на жертва, изкуствено създаден повод за медиен интерес и опит за преброяване на потенциалния “твърд” електорат, както и скрита цел, която е от ключово значение за олигархичния кукловод на проекта. Фалшификацията със самоатакуваната регистрация на “Да, България” със сигурност ще има бумерангов ефект върху инициаторите й, които не трябва да забравят, че лъжите в политиката се наказват на избори.
Опитът на “Да, България” да копира сценария от номинираната за Оскар кинопродукция “Да разлаем кучетата”, като вместо fakenews (фалшива новина-бел.ред.) за реална война, фабрикува ”хибридна гражданска война”, както самия Христо Иванов окачествени “атакуването” на регистрацията в съда при петото си за петдесет дни участие в рекламиращата проекта му телевизия – БТВ, в крайна сметка е със съмнителен успех. Сигурно е, че мнозинството от ангажираните политически българи не биха позволили толкова лесно да бъдат заблудени с елементарни трикове от инструментариума на кризисния ПР. Във времената на постистината е нужно да бъдат изброени само няколко факта, които показват как е реализирано “активното мероприятие” със (само)атакуването на регистрацията на ГМО-партията “Да, България” пред СГС.

Информация за подадените жалби в СГС срещу регистрацията на “Да, България” първо се появи в малко известния сайт с юридическа тематика – “Де Факто”. Още по-малко известен факт е, че основен рекламодател на едноименното списание е учредителят и член на Националния съвет на “Да, България” е Георги Атанасов, който там е представен като юрист. Финансовата дотация към списанието се реализира чрез реклама на винарска изба, в която участие има Атанасов, който всъщност е столичен адвокат, при това съдружник с едни от най-известните родни адвокати по наказателни дела, чийто услуги ползват обвиняеми олигарси и политици – адвокат Доковска. “Юристът” Атанасов от години е сред най-големите критици на основната мишена на “Да, България” – държавното обвинение. В проваления мандат на Христо Иванов като министър на правосъдието, именно “опорните точки” на кантора „Доковска“ за ограничаване на правомощията на прокуратурата намират място в проектите за промяна на Конституцията и на Закона за съдебната власт.

Минути след като “Де Факто” “научава” от СГС за подадените жалби, информацията е препечатана първо от сайта “Клуб З”, който освен, че е нещо като ПР-агенция на “Да, България”, всъщност е издаван от пряко заинтересуван от уронване на престижа и сриване на доверието на прокуратурата – подсъдимият за неплащането на над 63 млн. лв. данъци олигарх Огнян Донев. Важно е да се знае, че защитнички по наказателното дело срещу Огнян Донев пред СГС са Даниела Доковска и Ина Лулчева. “Случайно” двете адвокатки са съдружнички в общата им кантора с адвокат Георги Атанасов.

За връзката между “Де Факто и “Клуб З” може да се съди и по обстоятелството, че цели 40 минути по-късно, с разлика само на 60 секунди един от друг, “новината” за атакуваната регистрация на “Да, България” е препечатана от другите ПР-агенции на олигархичната партия – сайтовете “Дневник” и “Медиапул”. Малко по-късно с подробности за естеството на жалбите, а вече и за тяхното съдържание, “запознат” се оказва и “Капитал”, друг от сайтовете на ментора на партията – обвиняемият олигарх Иво Прокопиев.

Реторичен е въпросът – дали лично председателят на СГС Калоян Топалов е предоставил копие от жалбите на въпросните работещи като ПР-агенции “медии” и дали е пратил снимки и до самия Христо Иванов, които при “извънредното” му включване на фейсбук-страницата на партията, някъде от Северна България, демонстрира доста добра информираност за съдържанието на трите документа. Все пак, Топалов дължи именно на Иванов и на неговия кукловод Прокопиев, възможността да е начело на СГС. Факт, който обяснява експресното решение за регистриране на “Да, България” от съдия от СГС, а и “изтичането” към определени медии подробности за идентичния почерк на две от жалбите, липсата на посочени в тях ЕГН-та, както и цялостното им съдържание.

След като две от целите бяха постигнати – поставянето на “Да, България” в ролята на жертва, последвано от изкуствено създадения медиен интерес, оставаше да се пристъпи към следващата цел – активиране и преброяване на “твърдия” електорат, както и към реализиране на амбициите на скрития кукловод да си гарантира контрол върху реденето на кандидат-депутатските листи на Движение “Да, България”. За целта – бе стартирана акция по ново събиране на подписи, както и фабрикуването на легенда за създаването на коалиция между две партии, които да се явят мандатоносители.

Още през декември, много преди да се учреди формално “Да, България”, беше напълно ясно, че тя ще се яви в коалиция с партията на Зелените и протестърската партия ДЕОС. Това беше ясно и защото сроковете за регистрация на нова партия наистина бяха твърди кратки, въпреки “услугата” на председателя на СГС Калоян Топалов към неговите благодетели Иванов и Прокопиев.

“Изненадващо” посред нощ в понеделник срещу вторник “Да, България” вече бе взела решение да се коалира с партията на Зелените. Кога Зелените и ДЕОС взеха “автономните” си решения да се коалират – не е много ясно, а е важно, най-малкото заради подписите, които трябва да съберат за регистрация пред Централната избирателна комисия. Без коалиционно споразумение, още от ранни зори във вторник стартира акция по събиране на подписи върху “бял лист”, което по същество се явява грубо нарушение на изборното законодателство и основание ЦИК да откаже регистрация на партията. Коментар в тази посока направи дори Асен Генов, един от създателите на “Протестна мрежа”, който обаче остана извън борда на партийния проект на олигарха Иво Прокопиев. Освен, че има основание да се смята, че въпросната подписка е в остро противоречие с Изборния кодекс, то “борците” за справедливост, нов морал и правова държава де факто са събирали подписи през целия ден във вторник в нарушение и на обществения ред. Няма никакви данни кой и как е уведомил Столичната община за акцията по събиране на подписи. Това следва да бъде направено поне 24 часа преди самия старт на подписката, в противен случай органите на реда или на Столичния инспекторат са длъжни да отстранят пунктовете за събиране на подписи. Същото се отнася до събирането на подписи и в останалите населени места в страната.

Покрай целия шум около фабрикуваната самоатака с регистрацията на партията с номинален председател Христо Иванов, последвана от коалицията със Зелените и ДЕОС, всъщност се скри другата, далеч по-важна цел – олигархът Иво Прокопиев да може да има контрол върху реденето на бъдещите кандидат-депутатски листи на коалицията. Това става възможно чрез дългогодишния му приближен и наскоро избран за председател на партията на Зелените Владислав Панев, известен в олигархичния кръг “Капитал” като Владо Компенсаторката, а вече и като Владо Мандатоносителя, чийто подпис ще е нужен за регистрация на листите за предсрочните избори.

Участието на партия ДЕОС в коалицията вече официално повдига и друг въпрос – Христо Иванов ще издигне ли като предизборно обещание – въвеждането на еднополовите бракове у нас, легализирането на “леките” наркотици и отпадане на наказателното преследване за незаконно преминаване на държавната граница.

Дотолкова улисани в опита да се вклинят в политиката не с идеология и интересуващи обществото теми, а чрез скандали, манипулации и хибридни мероприятия, от “Да, България” забравиха да обяснят и като как забогатяха толкова бързо, че набързо са сменили “дарения” скромен офис на “Малките Пет кьошета” с луксозен, в една от най-скъпите кооперации в квартал “Лозенец”, където наемите започват от 1500 евро на месец, но за сметка на това е само на няколко крачки от дома на Иво Прокопиев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Много елементарна, лъжлива, като наведени твърдения и открито клеветническа скудоумка. Толкова ниска топка. Срещу вятъра на промяната не се плюе!

  2. И #Кой e аФтора(с Ф) на този пасквил

  3. Ма що им не влезете в положението бе, хора! Ами борят се соросоидчетата бледни, подлогите американски и прокопчовски за оцеляване с всички мерзки, гнусни и подли средства, за място под слънцето, за единия комат хлебец!

  4. Само прочетохме заглавието и решихме, че не е нужно да четем цялата статия, защото лъжите в политханството изобщо не се наказват:))) Лъъъъжи си колкото ти сърце иска и пак ще си добре и на върха:))) Най-много да отидеш в хмм ‘опозиция“, но там е пък още по-сладка и при това платена добре работичка:) Политиханската мръсотия е като „куче влачи, диря нема“. Жалко за народа, живеещ в невероятна мизерия и ограбване. бсп-то ше вдигне заплатите до 2 иляди лв,/мес а гербът до 3 илдо лв./мес Другите политихански партийки ше вдигант пенсийките до 1000 лв:))) Браво:)

  5. Тези неща нямат значение. Слеуд изборите започват протести – ГЕРБ, протестърско-соросоидните групи, Шоуто на Трифонов и бизнесът около Домусчиев. След оставката на парламента, през юни ще има нови избори и тогава въпросната политическа секта влиза в заветния парламент.

  6. Лъсков се обръсна и дупето тръсна. Ах маймуно мръсна!

  7. Парцал, свръхамбициозно наречен вестник Труд. Не бих си избърсал и подметките с него.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.