Лъскат Шумен с нова техника за 900 000 лв.

Общинското предприятие "Чистота", което поддържа хигиената в северната част на Шумен, закупи нови машини за 900 000 лв. - миячна машина МАН и метачна машина за улиците, както и багер за сметището. Предстои регистрация и пускането им в действие, каза шефът на общинската фирма Евгений Цанков.

Ще се купува още техника, защото амбициите на кметството са общинската фирма да поеме хигиената и в другата половина на града, каза зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров.

До две седмици започва миене на улиците, като първо те ще се почистят с мотометачката, ръчно ще се премахнат наносите, ще се почисти и канализацията, за да поеме водата от миенето. Цанков даде пример, че новата миячка е 8-кубикова и при десет курса трябва да е сигурно, че канализацията може да приеме количествата вода.

За увеличаване на автопарка си "Чистота"-та ще закупи още 2 малки мотометачки за пешеходните зони, алеи и тротоари. Там метенето ще се механизира, в момента е с ръчен труд. Ще бъде нужна и още една миячка, както и 2 сметосъбиращи камиона. Предвидена е покупка и на 800 контейнери за смет за южната част на града.

В момента в общинското предприятие работят 90 души, пълният екип ще стигне 138 хигиенисти.

Коментари

Задължително поле