Лъчезар Борисов, доктор по икономика, пред “Труд”: Инфлацията в България е като при война - в Украйна е по-нискa

Снимка: Цветан Томчев
Лъчезар Борисов

Инфлацията в България е като при война! България е на 20-то място в света по най-висока инфлация при храните! Украйна е по-добре от нас! През изтеклата седмица НСИ, обяви рекордна инфлация за страната ни след фалита на България през 1996 - 1997 г. Цените на горивата растат и се обяснява, че това не проблем. Инфлацията е рекордна и това също не било проблем.

За съжаление, най-засегнати са пенсионерите и нискодоходните групи, които основно разходват разполагаемия си доход за хранителни продукти. Според НСИ хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 22.7% за изтеклата една година (май 2022 г. / май 2021 г.). Къде всъщност се намира България в световен мащаб, по отношение на ръста на цените на хранителните продукти?

Отговорът на този въпрос дават данните на TRADING ECONOMICS, които са публикували годишната инфлация при хранителните стоки за 171 наблюдавани държави в световен мащаб. За съжаление, България е на 20-то място в глобален аспект по най-висок годишен ръст на цените на храните, като е посочена годишна инфлация от 22.8%.

Базата данни на TRADING ECONOMICS сочи още:

• България е на 2-ро място в ЕС по годишен ръст на цените.

• По-висок ръст на цените на храните в Европа се наблюдава само в Турция, Молдова и Литва.

• Украйна, която е във война, управлява по-добре инфлацията при храните, като там цените са нараснали с 22.4%.

• В Северна и Южна Америка само четири държави имат по-висока инфлация при храните от тази в България. Това са Венецуела, Аржентина, Суринам и Хаити.

• Аналогична е и ситуацията в Азия, където инфлацията при храните е по-висока само в Ливан, Шри Ланка, Иран и Сирия.

• В Африка храните са поскъпнали повече от България в Зимбабве, Етиопия, Ангола, Гана, Буркина Фасо, Египет и Руанда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари