Любовта на Орфей към Евридика вдъхновява художничка от Германия за рисунки, врязани в шперплат от щайги

Любовта на Орфей към Евридика вдъхновява художничката от Германия Кристине Рийк-Зонтаг, която на 18 юли (вторник) от 18 часа ще открие изложба в Градската художествена галерия на Главната улица „Княз Александър Първи” в Пловдив.

Авторката е нарекла изложбата си „Къде е госпожа Орфей”, подтикната от откритията на българските археолози през последните години, които задълбочават нейния дълготраен интерес към историческите корени на Европа и провокират въображението й за творческа интерпретация на древния мит за Орфей и Евридика и безсмъртната им любов.

Изявеният творец и преподавател Кристине Рийк-Зонтаг участва в множество симпозиуми, пленери и културни събития в България през последните 20 години. Авторката често се връща в страната ни, тъй като намира вдъхновение в древната история на нашите земи. С помощта на изразните средства на рисунката и живописта немската художничка изследва теми от мистичното минало на страната ни, като остава любопитна и за съвременната социална реалност у нас. Кристине Рийк-Зонтаг открива мотивация за своето творчество както в регионалните музеи и археологически обекти, така и в очите на съвременните хора, с които се среща в градовете на България.

В новата си изложба тя показва серия рисунки, посветени на Орфей и неговата мистична любима Евридика, врязани в специфичен материал - шперплат от щайги, което прави интерпретацията й още по-самобитна и запомняща се. Творбите на Кристине Рийк-Зонтаг могат да се видят в залите за временни изложби на ГХГ-Пловдив до 31 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства