Румяна Арнаудова в Бургас: Лютви Местан не може да остане без мярка за неотклонение

Шофьори летяха с над 130 км през села в Шуменско

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО от акцията на „Капитан Андреево“, където спипаха 288 кг хероин в ирански тир

МВнР на Русия: В доклада на Мюлер няма доказателства за руска намеса на президентските избори в САЩ

59-годишен мъж е загинал при тежката катастрофа край „Петолъчката“

Варненска улица ще носи името на легендарен плувец

Джъстин Бийбър пропя отново

Засаждат фиданка от Гранитски дъб в средновековната църква „Св.Иван Рилски“ под Царевец

Гигантски глобус става класна стая за Деня на Земята

Киселинната среда – идеална за всички болести 10 прости начина да осигурим необходимия баланс в организма

Ивайло Иванов: Задържан е служител на ръководно ниво на отряда за борба с тероризма за искане на откуп за откраднат автомобил

HBO забрани на Тръмп да ползва фрази от „Игра на тронове“

Прокуратурата в Ловеч поиска постянен арест за обвиняемия за убийство от 2016 г. в Троян

Проверяват находищата на лековито кокиче за детски паралич

След 35 години четири английски тима на полуфинал – Висшата лига превзе Европа

Любов, въздигана до култ

В претъпканата столична галерия „Класика” привечер на 28 октомври 2018 поетът Ивайло Терзийски трудно издържа преливащата любов от своите над 150 почитателки. Имаше, разбира се, и мъже – все още поезията не разделя половете, а събира вълните на общото желание за естетическо съпреживяване. Една амалгама от сълзи, аплаузи и възторзи обграждаха аурата на поета. Повечето бяха негови фенове от фейсбук, където поетът през последните години се радва на изключителна популярност. Поводът за рецитала му в София беше появата на новата му книга „Сърце в ремонт”. (изд. „Артграф”, 2018). Книгата е великолепно оформена с рисунки на Евгений Босяцки, предоставени безвъзмездно от дъщеря му Росица Босяцка.

В премиерата се включиха: управителят на галерията Виолета Панайотова и редакторката Виолета Инева.

Това е книга-апология на спираловидното любовно чувство – от възхода и летежа, до разочарованието и раздялата. В днешното претъпкано от суха информация време очевидно оголеният любовен трепет е онази жизненонеобходима глътка ведрина, която почитателите на поезията все повече търсят. Ивайло Терзийски е майстор на детайлното, експресивно описание на несподелената страст, но винаги в неговите творби се появява една автоиронична поанта, която очарова и издига поезията му над мрачното битие. За него поезията е виртуална живопис, вмъкване в един друг, примамлив свят, а любовта не престава да бъде най-важната тема на неговото изкуство.

„Толкова се вълнувам! Благодаря на всички, които помогнаха да се съберем тук! Добре че са моите приятели, които всяка пролет настояваха да издам нова книга. Аз все обещавах и нищо не се случваше. И така – 10 години. В крайна сметка изведнъж в края на септември книгата се появи под напора на моите приятели. Помагаха ми хора от фейсбук, които никога не са ме виждали. Това е уникално! Колкото и понякога фейсбук да е вреден, той е велика сила… Сърцето ми непрекъснато е в ремонт. Това ще разберете от събраните тук стихотворения” – каза Ивайло Терзийски.

Авторският рецитал се редуваше с музикални изпълнения, дело на: Тодор Трайчев (поет, композитор, изпълнител), Иван Ненков (поет, бард, изпълнител), Виктор Макаров (бард), Евгени Бенов (композитор), Орлин Миланов (поет и бард).

 

От новата книга:

КЪСНА ЛЮБОВ

ИВАЙЛО ТЕРЗИЙСКИ

Тя идва в миг, не толкова възвишена,
не тъй добра, неизлечимо късна,
да ни спаси от вещи и излишества
и да смекчи коравата ни същност.

В нозете ни, за кой ли път, ще вземе
да се пригали като сляпо коте.
И ще ни води в нощните подземия
с очите си избодени Животът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.