Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Любомир Левчев с нова книга в Украйна

У нас пристигна известният украински поет и преводач Виктор Мелник, който донесе екземпляри от излязлата в Украйна стихосбирка с избрани стихове на живия класик Любомир Левчев. Изящното томче, озаглавено „Бавен марш” („Повiльний марш”), съдържа 41 творби от различни творчески периоди на поета. Стиховете са в превод на Виктор Мелник, а книгата беше издадена през януари 2019 г. от украинското издателство „Твердиня“ (гр. Луцк), благодарение на спечелен конкурс през 2018 г. по програма преводи на Министерство на културата на Р България.

Срещата между двамата поети се състоя в гостоприемния дом на Левчев, а в разговора им на български език се включи и Дора Бонева. В поетичния диалог Левчев чете стихове на български, а Мелник демонстрира качествата на своите преводи, доказвайки, че е спазил характерната мелодика – свободния стих, вътрешното римуване и оригиналното дуенде, в което Левчев е майстор. Това е втора книга на нашия класик в Украйна след издадената през 1975 г. сбирка „Зорешлях” („Звезден път”). Книгата вече е разпространена в големите украински библиотеки и книжарници. Почитателите на поезията ще прочетат известни творби, сред които са: „Аз, който не избягах от Помпей”, „Земята на разстреляните поети”, „Песен за Гарсия Лорка”, „Без сълзи”, „Хотел „Калифорния”, „Бавен марш”, „Вчерашен хляб”, „Книжни птици” и др.

Виктор Мелник ще пребивава в София три месеца по покана на Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. През май 2018 г. в. „Труд” пръв съобщи за сключения договор между Асоциацията и Всеукраинския съюз на писателите за обмяна на писателски кадри и съвместна дейност.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.