На 20 февруари 2019 да почерпят

Кирил Домусчиев купил Нова телевизия Това съобщи сайтът Топновини, позовавайки се на неофициална информация

Унгария с нова кампания срещу миграцията Акцията е под мотото „Вие също имате правото да знаете какво ви готви Брюксел!”

Карл Лагерфелд починал от рак на панкреаса Модният свят скърби за легендарния дизайнер

„Фейсбук“ и „Туитър“ срещу изборните измами в Европа

Лавина затрупа скиори в Швейцария

Правят аутопсия на Шабан Шаулич Има неяснота около смъртта му

Парламентът пред политически колапс От БСП искат рестарт с ново Народно събрание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Любомир Левчев с нова книга в Украйна

У нас пристигна известният украински поет и преводач Виктор Мелник, който донесе екземпляри от излязлата в Украйна стихосбирка с избрани стихове на живия класик Любомир Левчев. Изящното томче, озаглавено „Бавен марш” („Повiльний марш”), съдържа 41 творби от различни творчески периоди на поета. Стиховете са в превод на Виктор Мелник, а книгата беше издадена през януари 2019 г. от украинското издателство „Твердиня“ (гр. Луцк), благодарение на спечелен конкурс през 2018 г. по програма преводи на Министерство на културата на Р България.

Срещата между двамата поети се състоя в гостоприемния дом на Левчев, а в разговора им на български език се включи и Дора Бонева. В поетичния диалог Левчев чете стихове на български, а Мелник демонстрира качествата на своите преводи, доказвайки, че е спазил характерната мелодика – свободния стих, вътрешното римуване и оригиналното дуенде, в което Левчев е майстор. Това е втора книга на нашия класик в Украйна след издадената през 1975 г. сбирка „Зорешлях” („Звезден път”). Книгата вече е разпространена в големите украински библиотеки и книжарници. Почитателите на поезията ще прочетат известни творби, сред които са: „Аз, който не избягах от Помпей”, „Земята на разстреляните поети”, „Песен за Гарсия Лорка”, „Без сълзи”, „Хотел „Калифорния”, „Бавен марш”, „Вчерашен хляб”, „Книжни птици” и др.

Виктор Мелник ще пребивава в София три месеца по покана на Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели. През май 2018 г. в. „Труд” пръв съобщи за сключения договор между Асоциацията и Всеукраинския съюз на писателите за обмяна на писателски кадри и съвместна дейност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.