Мадуро се включи в армейски крос

Венецуелската опозиция води преговори с военните

САЩ: Не пипайте Гуайдо

Изпадналият в немилост пред САЩ и западните и латиноамериканските им съюзници президент на Венецуела Николас Мадуро наблюдава в неделя военно учение и се включи в крос на военнослужещи, от чиято подкрепа зависи властта му, предаде Ройтерс. Демонстрацията на мускули идва на фона на преговори на венецуелската опозиция с благоразположени към нея военни и правителствени служители. За тях съобщи нейният лидер Хуан Гуайдо, който миналата седмица се самопровъзгласи за президент и бе признат за легитимен държавен глава от Вашингтон и западноевропейските страни, последвани през уикенда от Израел и Австралия.

В интервю за “Вашингтон пост” Гуайдо потвърди, че чака хуманитарна помощ от САЩ в размер на 20 млн. долара. Той си даде срок от 6 до 9 месеца за организирането на нови избори, при положение, че Мадуро се оттегли.

“Никой не трябва да мисли да отстъпва от тази свещена земя. Искаме мир и за да го гарантираме, трябва да бъдем подготвени”, заяви Николас Мадуро пред военните, след поредната атака от Белия дом. US съветникът по националната сигурност Джон Болтън го предупреди да не посяга на “демократичния лидер Гуайдо” и заплаши със “сериозен отговор”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече информация в медиите, че Каракас искал военна помощ от Москва. И подчерта, че външният натиск само усложнява ситуацията в затъналата в икономическа криза и хиперинфлация Венецуела.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа