Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 Министерският съвет отлага промените в Закона за биологичното разнообразие, които са единственият изход от ситуацията

Комикът Владимир Зеленски води със 73,2% според първите данни от президентските избори в Украйна

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 април 2019

Банките стават клиент №1 на колекторските фирми Събирачите на дългове се готвят да изкупят банкови вземания за още над 500 млн. лева

Най-много катастрофи стават привечер

Пускат през есента отсечката между Ябланица и Боаза

Всички задържани след спецакцията срещу ало измамници в Горна Оряховица остават в ареста

Над 200 жертви взеха 8 атентата в Шри Ланка (обзор)

Над 3000 дървета засадиха 150 доброволци от „Джи Пи Груп” Дружеството участва в проекта Новата гора

Слаба избирателна активност на президентските избори в Северна Македония

Бракуват агнешко с нечетлив печат Агенцията по храните проверява магазините в цялата страна

Велики пилоти с покана за рали „България”

17 души дариха кръв навръх Цветница в Търново Акцията бе организирана за поредна година в неделното училище на църквата "Св.Никола"

Над 100 рисувани чадъра от децата на ЦЛТРДБ вече са част от вдъхновяващата арт инсталация

Нападнаха лидера на водещата опозиционна партия в Турция (ВИДЕО)

МАИР „Боженци“ дигитализира музейна експозиция по Програма Култура

МАИР „Боженци“ спечели съфинансиране по Програма Култура на стойност 9 135 лева. Музеят кандидатства по приоритет Дигитални предизвикателства и предстои да изпълни проекта „Създаване на интерактивна инсталация с добавена реалност в къща музей „Дончо Попов“. Той цели обновяване, чрез дигитална визуализация на съществуващата вече статична експозиция в къща музей „Дончо Попов“. В рамките на проекта ще бъде изградена интерактивна инсталация с добавена реалност. По този начин, чрез дигитални технологии, на широките публики ще бъде представено по съвременен и атрактивен начин културно историческото наследство, което пази Боженци.

В една от стаите на къщата музей, статичната експозиция ще бъде оживена, чрез интерактивно представяне на ежедневието на семейството в миналото.

Съществуващата експозиция в къща музей „Дончо Попов“ датира от 1964 г. Изготвена в съответствие с действащата тогава нормативна уредба и според технологичните възможности, тя дълго време е изпълнявала своята функция и е задоволявала изискванията на посетителите. Съставена е от движими културни ценности от фонда на музея. Анализът на съвремието оценява експозицията като твърде статична и неатрактивна за новите публики от 21 век. Интерактивният подход на представяне не цели да заменя недвижимите и движимите културни ценности, а само да направи бита, традициите и културата на предците ни интересни и завладяващи за младите хора., което може да ги насърчи да развиват интересите си в исторически и културни области.

Срокът за изпълнение на проекта е 15-ти ноември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.