Майкъл Гоув - Неловкият елемент

С наближаването на датата 7 юни, на която британският министър-председател Тереза Мей обяви че ще подаде оставка, в нейната партия на консевраторите започна открита надпревара за неин приемник и лидер. Кандидатите се зароиха до вече единадесет на брой и ще се увеличават още, смятат наблюдателите.

И докато Тереза Мей в Брюксел участва вчера на последния си Европейски съвет като премиер на Великобритания (и първия на който видимо камъкът Брекзит не є тежа на шията), на Албиона вървят активни залагания, кой има най-големи шансове да бъде следващия лидер на торите и автоматично обитател на адреса “Даунинг стрийт 10” в Лондон. От споменатия рояк най-ярко изпъкват и с най-големи шансове според букмейкърите са бившият външен министър и лондонски кмет Борис Джонсън, настоящият първи британски дипломат Джереми Хънт и наскоро влезлият в надпреварата Майкъл Гоув.

Не толкова познат у нас, министърът на околната среда на Великобритания неколкократно си е печелил титлата “най-мразен политик” на Острова в дългогодишната му кариера. Едновременно с това е и сред най-влиятелните членове на партията на консерваторите и едно от лицата на кампанията за “излизане” преди референдума за Брекзит от юни 2016 г. Ловък манипулатор, Майкъл Гоув, тогава министър на правосъдието, успя да “излезе сух от водата” в целия скандал с подвеждането на британските избиратели с невъзможни и дори абсурдни лозунги и обещания за светло бъдеще извън ЕС, а шрапнелите обра основно Борис Джонсън.

След обявяването на резултатите от референдума и оставката на Дейвид Камерън, Гоув скри шапката на всички, най-вече на членовете на своята партия, когато след като месеци наред беше отричал че има амбиции за премиерския пост, изведнъж се кандидатира. Ефективно посичайки плановете на Джонсън да направи същото. По този начин двамата взаимно неутрализириха базите си, а алтернативата накрая излезе Тереза Мей. Която скоропостижно назначи Борис Джонсън за външен министър, а Майкъл Гоув за такъв на околната среда, за да задоволи съответните фракции, които те представляват в партията на консерваторите. Като навсякъде.

Гоув успя ловко да напипа обществения пулс и докато осигуряваше открито гръб на Мей по време на цялата сага с одобряването на споразумението за Брекзит, поизми не малко публичния си имидж с няколко умели политически хода от поста си на министър на околната среда. Най-значимият сред които беше програмата за забраната на пластмасови продукти за еднократна употреба, която си е поставила много по-амбициозните цели да е на 100 % ефективна във Великобритания от април следващата година, а не както е Европейската директива по въпроса до 2021 г.

С тези едри щрихи от последните години наум, да разкажем и предисторията на самият Майкъл Гоув. Британският политик е роден на 26 август 1967 г. в Абърдийн, Шотландия. Рожденното име, което получава от биологичната си майка е Греъм, но на четиримесечна възраст е осиновен и новото му семейство го кръщава Майкъл. Основното и средното си образование получава в държавно училище в Абърдийн, преди да продължи да следва английска литература в Университета в Оксфорд между 1985 г. и 1988 г. Отгледан в семейство на лейбъристи и сам той за кратко член на партията през 1983 г., като студент Майкъл Гоув открива че симпатиите му клонят повече към торите. Той се присъединява към Асоциацията на консерваторите в Оксфордския университет и става председател на младежката организация на партията в родния си Абърдийн. Успоредно на това пише речи за утвърдени вече консерватори, сред които и бъдещия лидер на партията Майкъл Хауърд. Въпреки това след университета, когато кандидатства за място в структурите на партията на торите е отхвърлен с мотивите, че “не е достатъчно политичен” и “не е достатъчно консерватор”.

През 1990-те Майкъл Гоув работи като журналист първо в Абърдийн, а от средата на десетилетието и в Лондон за вестник “Таймс”. В активната политика влиза през 2002 г. като председател на влиятелен про-тори мозъчен тръст, а през 2005 г. е избран за член на камарата на общините на британския парламент. Партията на консерваторите е в опозиция на лейбъристите под Тони Блеър и Гордън Браун до 2010 г., когато Гоув е назначен от Дейвид Камерън за министър на образованието в коалиционното правителство с либерал-демократите. Пет години по-късно торите триумфират с пълно мнозинство на парламентарните избори, а Гоув е повишен за министър на правосъдието. За да спечели този вот Камерън беше обещал да проведе един конкретен референдум, който бе организиран през 2016 г. И така.

 

Предлага британски паспорти на европейците

Официално вътрешнопартийната кампания на консерваторите ще започне след оставката на Тереза Мей на 7 юни, но това не означава, че вече не се води активно. С обещания, свързани с Брекзит, които вероятно допълнително объркват (ако е възможно повече) британците и в частност членовете на партията, които ще гласуват за следващия си лидер. Откриващият залп на Майкъл Гоув беше, че ако стане министър-председател ще премахне таксата от 1 300 лири за натурализиране за европейските граждани, които са пребивавали в страната до референдума през юни 2016 г. Схемата за уседналост, която британското вътрешно министерство въведе за близо 3-те милиона граждани на държави членки на ЕС, които живеят във Великобритания, също ще бъде сведена до проста система за регистрация.

 

За него

Не изпъква особено засега

Десет депутати вече са подали заявките си да бъдат избрани за лидер на партията на консерваторите - и всичките използват едни и същи думи, но в леко различни комбинации. Трябва да сме “куражлии и оптимисти”, според Борис Джонсън, докато Доминик Рааб настоява че представлява “оптимистична визия”. Но не би само! Изведнъж се появява и Майкъл Гоув, който носи със себе си “единство” и “визия” и избутва с лакти настрани Саджид Джавид, който обещава “да намери единство”.

Адития Чакраборти, журналист за британския в-к “Гардиън”

 

Близнак по душа на Тирион Ланистър

След попълването на интернет-викторина върху “Игра на тронове” Майкъл Гоув публикува резултата в профила си в социалната мрежа “Туитър”, който го определя като близнак по душа на персонажа Тирион Ланистър. И двамата са брутални, с остри езици и са привързани към властта - въпросът остава колко дълбоко послание отправя министърът на околната среда сега, когато Уестминстър се е превърнал във Вестерос. (...) Действията му за пореден път повдигат въпроса, дали се опитва да се позиционира като най-потенциален приемник на Тереза Мей.

Грег Хефър, политически репортер на телевизия “Скай Нюз”, през ноември 2018 г.

 

Смята се за чудовище

Той е образован и ерудиран и върши практически невъзможна работа със страст и желание. И едновременно с това остава усещането, че министърът е чудовище. Не бих си позволи да използвам подобен израз за член на кабинета, но просто заимствам нещо, което той самият каза. По отношение на учителите, които са го вдъхновили като момче, за които отбеляза смеейки се: “Има директна връзка между възможностите които имах в живота и тяхното влияние. Много е възможно сега, подобно на Виктор Франкенщайн, да държат главите си в ужас и да си мислят: “Какво създадохме, за Бога?!”

Антъни Хороуиц, журналист за “Спектейтър”, след интервю с Гоув през 2014 г.

Коментари

Задължително поле