Майк Пенс – човекът, който може да стане по-важен и от Тръмп

Майк Пенс притежава нещо, които Тръмп няма - политически опит. Разсъдливият и сдържан републиканец има и други качества, които биха му позволили да играе важна роля в американската политика, пише „Дойче веле“.

"Трезв, спокоен, лоялен, разсъдлив, сдържан, обигран, интелигентен – с подобни определения медиите характеризират Майк Пенс. Самият той се определя като „християнин, консерватор и републиканец – точно в тази последователност”.

Още в средата на юли, когато Доналд Тръмп заяви, че се е спрял на Майк Пенс за свой вицепрезидент, анализаторите обявиха този ход за стратегически. Защото Пенс е в състояние да хвърли мост към крайно консервативните републиканци, които не припознаха Тръмп като свой кандидат, коментира Ута Щайнвер в „Дойче веле”.

Например Пол Райън, председателят на Камарата на представителите в Конгреса, който окончателно се отвърна от Тръмп след скандала със сексистките видеозаписи от 2015 г. Същият Райън се определя като „голям фен” на Пенс.

Тръмп и Пенс имат и различия помежду си

Според британския в. „Телеграф” Тръмп е искал да има до себе си т.нар. running mate – човек, който ще му помага да прокарва идеите си в Конгреса. А Пенс има полезни контакти в тези среди от времето, когато е бил конгресмен.

Републиканецът не винаги е бил на едно мнение с Тръмп. 57-годишният опитен политик говори например за „корумпираната система” в Русия, докато Тръмп се изказва по-скоро хвалебствено за руския президент Путин. В миналото Пенс беше привърженик на свободната търговия – което влиза в пълна противоположност със схващанията на Тръмп. Освен това Пенс беше против искането на Тръмп да се забрани на мюсюлмани да влизат на територията на САЩ.

Християнинът-евангелист е представител на средното съсловие, семейството му произхожда от Индиана. Женен е от 30 години. След като завършва право работи известно време като адвокат и радиоводещ.

Против абортите и сексуалното многообразие

Губернаторът на Индиана има крайно консервативни възгледи. Той отхвърля еднополовите бракове и абортите. През 2000 г. Пенс поиска от Конгреса да отдели средства за изграждането на центрове за хомосексуални, които да им помагат за промяна на сексуалните им нагласи. А като губернатор на Индиана той прокара един от най-строгите закони срещу абортите.

През 2015 г. Майк Пенс подписа Закон за свободата на религията, който дава повече свободи на онези предприемачи, чийто религиозни убеждения влизат в конфликт с официалната политика. Пенс е критикуван от водещи икономисти и заради закон, който даваше право на собствениците на фирми да не обслужват хомосексуални клиенти.

Последвалата огромна вълна на възмущение накара губернатора да промени закона, а това пък му навлече гнева на крайно консервативните кръгове. В началото на октомври Пенс спечели единствения пряк телевизионен дебат между кандидатите на двете партии за вицепрезидентския пост. Тогава наблюдателите единодушно го определиха като по-убедителен, заради по-сдържаното поведение и умелата му реторика.

Вицепрезидентът може да се окаже много по-важен

Като вицепрезидент Майк Пенс може да поеме и президентските функции – при смърт на президента или по други причини, сред които импийчмънт, оставка или невъзможност да изпълнява президентските си задължения.

От досегашните 44-ма президенти в историята на САЩ, деветима не са изкарвали докрай президентския си мандат. Освен това вицепрезидентът председателства Сената. И ако при дадено гласуване се стигне до патова ситуация, гласът на Пенс ще се окаже решаващ.

Коментари

Задължително поле