Майк Помпео: Няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник с убийството на Хашоги

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза днес, че няма преки доказателства, свързващи саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Помпео говори пред репортери, след като той и министърът на отбраната Джим Матис заявиха на закрито заседание пред сенатори, че влошаването на отношенията между Вашингтон и Рияд ще навреди на националната сигурност на САЩ.

"Няма преки доказателства, които свързват престолонаследника с разпореждането Джамал Хашоги да бъде убит", заяви Помпео.

Убийството на саудитския гражданин изостри конфронтацията в Конгреса и медийното внимание, но понижаването на равнището на американско-саудитските връзки би било сериозна грешка за национална сигурност на САЩ и съюзниците им, написа в блог Помпео малко преди началото на заседанието.

В бележките си за изслушването в Сената, публикувани преди самия брифинг, Матис отбеляза, че оттеглянето на американската военна подкрепа в Йемен и спирането на продажбите на оръжие на важни партньори ще е грешка.

 

Коментари

Задължително поле