Майк Помпео отмени визитата си в Москва заради разговори в Брюксел за Иран

Майк Помпейо/ Снимка: Архив

Държавният департамент на САЩ заяви в неделя, че държавният секретар Майкъл Помпео отменя пътуването си до Москва, но ще се срещне с руския президент Владимир Путин и руския външен министър Сергей Лавров в Сочи, според Reuters, цитирана от руската информационна агенция Sputnik.

Според Reuters, която цитира служител на Държавния департамент на САЩ, Помпео ще участва в преговорите за Иран в Брюксел в понеделник. Високопоставен служител на Държавния департамент заяви пред репортери в петък, че Помпео ще обсъди възможни нови споразумения за контрол на оръжията и други въпроси с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров по време на планираните им срещи в Сочи на 14 май.

Предстоящото посещение в Русия ще бъде първото по рода си за държавния секретар на САЩ. Според руското външно министерство се очаква Помпео и Лавров да обсъдят двустранните отношения и съответните международни проблеми, включително ситуацията в Сирия, Украйна и Венецуела. Те могат също така да засегнат корейския въпрос

В сряда, една година след изтеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран, Техеран съобщи, че е преустановила някои от задълженията си съгласно Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и даде на другите страни 60 дни, за да гарантират, че интересите на Иран са защитени или страната ще възобнови обогатяването на уран на по-високи нива.

Напрежението между САЩ и Иран нараства през последните дни и през уикенда Пентагонът разгърна ударна група в Персийския залив, което служител на висшата администрация нарече "ясно и недвусмислено" послание към Ислямската република.

Помпео заяви в изявление в четвъртък, че Вашингтон е готов да реагира бързо и твърдо на всякакви нападения, извършени от Иран или подкрепяните от него групировки и съюзници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка