Майк Тайсън - Луксът да играеш себе си

Има професионални боксьори, за които да се бият е бизнес. За тях боксът е символ на слава, пари и влияние. Има обаче и такива, за които боксът е начин на живот и негово естествено продължение. В кръвта им тече воля, кураж и търпение да израснат победители. Такъв е и пътят на легендарния Майк Тайсън.

„Познавам изкуството да се биеш и изкуството на войната. - споделя Тайсън с носталгия за дните си като боксьор. - Това е всичко, което съм учил и ме е страх. Да съм унищожител бе моето призвание. Сега тези дни отминаха. Празно е. Аз съм нищо. Плача, защото вече не съм този човек.”

Най-голямата трагедия за всеки човек е да изгуби своя път и призвание. В действителност активните години на Майк Тайсън като боксьор са между 1985 - 2005 година. Скоро обаче му предстои отново да се завърне на ринга в мач срещу Рой Джоунс - младши. Срещата беше насрочена за 12 септември, но заради коронавирусната пандемия бе отложена за 28 ноември 2020 година.

Динозавъра е особено разпознаваем заради своя избухлив нрав и трудностите, през които преминава заради него. Като започнем от факта, че до 13-годишна възраст е арестуван близо 40 пъти. А през 1992-а е съден за изнасилване, след което е осъден и излежава 3 години, преди да го освободят през 1995. В годините също често е арестуван за побои на обществени места.

Множеството успехи на Железния Майк са добре известни на всички. Става абсолютен световен шампион в супер тежка категория (WBC, WBA и IBF). В кариерата си нокаутира имена като Хектор Мерседес, Тревор Бербик, Джеймс „Костотрошача” Смит, Тони Тъкър. Победата му над Бербик превръща 20-годишния Майк в най-младия шампион в света.

Когато излиза от затвора през 1995 година пък, Динозавъра се завръща на ринга и нокаутира Питър Макнийли за впечатляващите 89 секунди. Друг паметен двубой е мачът с Ивендър Холифийлд, на когото отхапва парче от ухото. А комисия на щата Невада му отнема боксовия лиценз за повече от 1 година.

Тези факти за Железния Майк са добре известни на феновете му, както и датата 11 юни 2005 година, когато идва краят на „ерата Майк Тайсън” със загубата му от Кевин Макбрайд. Завършва кариерата си с рекордния актив 50-6. Това, което е по-любопитно обаче е какво се случи с Динозавъра, след като слезе от ринга и от светлината на прожекторите.

Истината е, че дори извън ринга личният живот на Майк Тайсън остава все така любопитен и изпълнен с трудности. Скъпите вещи, правните проблеми и трите брака на боксьора го довеждат до финансов колапс и през 2003 година обявява фалит. Динозавъра е принуден да изкарва пари по различни начини, за да се справи с тежкото финансово състояние. Започва да се снима се в редица филми, най-известните, сред които е „Последният ергенски запой”, където, разбира се, играе... себе си.

Създава и свое анимационно шоу „Мистериите на Майк Тайсън”, в което създава интересен образ с коментарите и поведението си. Той има и свое анимирано подобие, което използваха непрекъснато във „Семейство Симпсън” В последния епизод, озаглавен „Highway to Well”, главните герои търсят легален канабис и на помощ не притичва Тайсън. „Щастлив съм да представя нашето последно приключение - напълно завършена ферма за канабис”, казва героят му.

И в действителност... най-висока популярност сред почитателите му добива създаването на фермата за лекия наркотик през 2016-а в Южна Калифорния, след като щатът легализира отглеждането и употребата му. Първоначално ранчото е в размер от 40 акра, но след като бизнесът му се разраства, боксьорът споделя, че целта му е да го разшири до 418 акра и да го превърне във ваканционен център. За центъра са представени всякакви идеи - от хотел, къмпинг, пътуване със сал през най-дългата спокойна река, до специализиран университет, в който ще се преподават и изследват техники за отглеждане на канабис.

Майк Тайсън цели също да се включи в разпаления спор за лековитите свойства на канабиса и по-специално веществото CBD в него. „Бия се в продължение на 20 години и тялото ми е много износено - споделя Динозавъра. - Имах и две операции и пушех марихуана, за да успокоя нервите си и да облекча болката. Мисля за добрите неща, които мога да направя с канабиса и да помогна на хората”. В допълнение Тайсън работи с професионални спортисти и ветерани, за да насърчи и изтъкне лечебните свойства от канабиса. А основните му инвеститори и съветници са бивши участници и играчи в НБА. Изненадващото е, че дейността му е подкрепена също и от немалко партньори, сред които ФИФА, НХЛ, НФЛ, МЛБ, UFC и BIG3.

Заедно с ранчото набра популярност и подкастътму „Hot boxin’ with Mike Tyson”, което е една от най-гледаните продукции, свързани с бойни спортове. Неотдавна боксьорът направи шокиращо признание в предаването колко канабис употребява: „В ранчото ми пушим по 40 000 долара или по 10 000 тона трева на месец.”, скандализира Тайсън.

И все пак независимо от всички странични занимания, в настоящето огънят в него не спира да гори. Затова и феновете му се възхищават не заради филмите и фермите, а заради страстта към бокса и отказа от страх и капитулация. „Страхът... - казва Майк Тайсън - е като огън. Ако се научите да го контролирате той ще работи за вас. Ако ли не - ще се изгорите”. А ние всички тръпнем в очакване да се завърне и като един „боксов Прометей” да освети пътя към ринга.

Да го победя беше сбъдната мечта

Спомням си, че веднъж казах на баща ми: „Един ден искам да се бия с Майк Тайсън”, той ми каза: „Ако работиш усилено и вярваш в себе си, може би ще се случи”. Получих шанса да се бия с него. За битката бях трезвен в продължение на 8-9 седмици. Победата беше като сбъдната мечта. Това е чувство, което никой не може да ми отнеме. Без значение дали бях спечелил, или загубил беше магическо. Трудно е да повярвам, че са минали 15 години. Времето лети.

Кевин Макбрайд, пенсиониран професионален боксьор

Научих си урока, простих му

Моментът беше и лош, и добър. Станах световен шампион, спечелих 35 милиона долара и най-важното - научих се да прощавам. Ако не прощаваме - убиваме себе си. Това беше урокът. Не бих нарекъл Тайсън приятел, но нямам нищо против него. А и човек не може да бъде приятел с всички. Имам дори членове на семейството, с които не съм близък. С Майк провеждаме съвместни мероприятия, но всеки има свой живот.

Ивендър Холифийлд, бивш световен шампион по бокс

Завръща се и изглежда сензационно 

Майк Тайсън се завръща! Той изглежда сензационно. Той е на 53, но изглежда невероятно, направо плашещо. Ако не го тестват за наркотици, не го тествайте и за хормони. Ако човек в по-напреднала възраст приема тестостерон, хормон на растежа, хормон на щитовидната жлеза, тялото му ще функционира по-добре. Ако не тестват Тайсън и Холифийлд и останалите по-стари боксьори може да станем свидетели на луди неща. Не знам, може и да не е на нищо. Може би просто е специален спортист.

Джо Роугън, американски коментатор и комик

Успехът струва скъпо

Нищо в живота не идва даром, особено да бъдеш световен шампион по бокс в тежка категория. Нужни са много усилия и труд. През активните си години Майк Тайсън следва строг график.

Денят му започвал в 5:00 часа с крос от 3 км, сетне се прибирал и си доспивал. След закуската от овесени ядки и плодове, в 12:00 ч Динозавъра правел 10 рунда спаринг в залата. След обяда в 14:00 ч също нова порция спаринги и каране на колело. Ежедневната тренировъчна фитнес програма на Майк включвала 2 000 коремни преси, 500-800 кофички, 500 лицеви опори и 10 минути упражнения за врат. А накрая - вечеря в 19:00 ч, последна серия колело и сън.

Коментари

Задължително поле