Маймуна и миещи мечета идват в зоопарка на Шумен

Павианът Шмоко ще има булка

Министерството на околната среда и водите е одобрило проект за разширяване на Зоокъта в Шумен, в него ще има 18 вида животни. Павианът Шмоко, който е любимец на всички посетители, но живее самотен, скоро ще има приятелка. От няколко зоопарка са обещали подходяща женска за красавеца на 35 г. Дори вече е изяснено, че двамата ще живеят поне половин година в две клетки, докато се опознават, а после ще се съберат в общ апартамент. Задължително ще бъдат топлени през зимата.

Това обяви управителят на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков във вторник и представи схемата на новата зоологическа градина. Предвидени са и клетки за миещи мечета, от фондация Четири лапи вече са идвали два пъти за консултации по тяхното отглеждане. Стадо елени лопатари ще радват посетителите, към камерунските козички ще се доватя лами и муфлони. Пауни ще бъдат пуснати на свободно отглеждане. В зоопарка ще може да се види и рис. Повечето от новите обитатели ще бъдат дарение.

Първо започва обновяване на клетките и паралелно с това ще се подготвят документи за получаване на лиценз на Зоокъта, каза Кайряков. Към 90 000 лв. са предвидени в общинския бюджет тази година за ремонти и издръжка на животните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България