Майстора си търси нов собственик за 45 000 евро

Владимир Димитров - Майстора, “Мома на фон грозде”, 20-те години на ХХв, м. б./пл., 65х75см, естимация: 42.000 - 45.000 евро.

Търг на “Аполон и Меркурий” в Гранд хотел София днес

Част от картините са от колекцията на уважаван български държавник отпреди 9. IX. 1944 г.

Търг на картини на утвърдени български художници се провежда днес от 19:19 ч. в Гранд Хотел София.

Аукционна къща “Аполон и Меркурий” предлага 70 произведения на изобразителното изкуство. “Сред които са 2 картини на Владимир Димитров-Майстора, сред другите акценти са Борис Денев, Илия Бешков, Стоян Венев, Никола Танев, Светлин Русев”, каза пред “Труд” Игор Марковски, един от собствениците на “Аполон и Меркурий” и добави: “Това са предимно картини оо 30-те години но XX век, които са част от колекцията на уважаван български държавник от преди 9 септември 1944 г., чието име пазим в тайна”.

По стара традиция на “Аполон и Меркурий” две от платната на търга се излагат опаковани в хартия. Наддаването за тях става “на сляпо” и моментът на разопаковането е кулминация на аукциона. “За този търг сме опаковали две страхотни коледни изненади”, леко открехна завесата за “Труд” Игор Марковски.

В горния ценови диапазон на 117-я поред търг на аукционната къща са две оригинални платна на Майстора - “Мома от село Шишковци” и “Мома на фон грозде” - по предварителна оценка те са между 45 000 и 48 000 евро. На сравнително достъпни цени се предлагат рисунки с туш на големия български график Илия Бешков - горната оценъчна граница при тях е 500 евро.

“Каним всички ценители на българското изобразително изкуство, които искат да притежават ценна част от него, тази вечер на предварителен оглед на картините от 18:18 ч. В Гранд хотел София”, ул. Гурко” №1. Картините могат да бъдат разгледани онлайн на https://am-bg.com/wp/?p=3853&page=2.

Аукционна къща “Аполон и Меркурий” ООД води началото си от месец май 1986 г. - първоначално като кръг от приятели и съмишленици. Занимава се с атрибуция на произведения на изкуството, организиране на търгове и изложби, реставрация и консервация на творбите, както и с оценки и консултации на същите.

Коментари

Задължително поле