Майстори от Габрово участват в инициативи на Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния

Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово участва в организираните през юли събития в Националния музеен комплекс АСТРА в Румъния.

По време на двуседмичните инициативи в планината Карпати, се осъществяват две посещения. В първото събитие – „Красиво. Керамично. Полезно”, е представена българска керамика от Възраждането, грънчарския занаят по нашите земи и традиционна за населението кухня.

karpati1Второто участие е Национална олимпиада „Традиционни художествени занаяти”, започва през последната седмица от юли. ЕМО „Етър” е представен от Ваня Донева, главен уредник на музея, шестима младежи от ансамбъл „Сивек” и техния художествен ръководител Валя Маринова.

"Таня Станева – един от майсторите-грънчари в ЕМО „Етър”, и Светлозар Тодоров – координатор на отдел „Работа с публики”, получиха дипломи за участието си в „Красиво. Керамично. Полезно”. Таня Станева направи демонстрация пред посетителите на проявата, изработвайки бокал и чиния. Същите предмети, но предварително направени в работилницата в ЕМО „Етър”, тя предостави на музея АСТРА", информират от етнографския музей.

В презентацията си Светлозар Тодоров пък разказал за керамичните школи от Троян и от разположеното в Община Трън село Бусинци. В предварителната подготовка на материала активно съдействие оказала Росица Бинева, уредник в ЕМО „Етър”.

"Една от атрактивните за публиката прояви е готвенето на открито в румънския музей, където участниците в събитието показват умения в традиционна за страните си кухня. Светлозар Тодоров и Таня Станева приготвиха ястието „пилешка кавърма в гювеч”, обясняват от ЕМО "Етър".

В продължение на няколко дни младежите от ансамбъл „Сивек” и Валя Маринова провели активна подготовка в ЕМО „Етър”. Те се обучаваха на работа с гайтан и създаването на изделия от него, за да направят демонстрация по време на пребиваването си в Румъния.

Националният музеен комплекс АСТРА е разположен в трансилванския град Сибиу и има много активно сътрудничество с ЕМО „Етър”.

Директорът доц. д-р Светла Димитрова дава висока оценка на взаимните инициативи между двата музея. След свое посещение в Румъния миналата година тя припомни, че в българските университети няма специалност, в която да се обучават специалисти за реставрация и консервация на дърво. Доц. д-р Светла Димитрова заяви, че се разчита на музея АСТРА за подкрепа по отношение на обучаване на хора, квалификация на реставратори, реализация на съвместни работилници.

Коментари

Задължително поле