Ловци от Норвегия и Гърция отстреляха 100 фазана

Затягат правилата за биоресторантите

Министър Ангелкова: Започваме дебат за повишаване на минималната застраховка за туроператори Tой е актуален и в чужбина след фалита на “Томас Кук”

MU-Vi.tv представя филм за Варна в Културния институт на България в Берлин

Разследват пловдивски полицай, взимал заеми без да ги връща

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 20 ноември 2019 г.

Волейболната федерация за натиска: Голословни твърдения

Причината за смъртта на 3-годишното дете от София е пневмония

Вучич: Имам хронично заболяване

Бялото братство с изненадваща прогноза на Учителя за България Могат да останат 300 хиляди българи, но възложената им от небето мисия - ще изпълнят, казал Дънов

Перничани твърдят, че графикът на водния режим не се спазва

Вицепремиерът Николова: Работим за изграждането на всеобхватно българо-индийско партньорство

Григор събира отбора рано в Австралия

Близо 1,4 млн. лв. трябва да върнат петима собственици на къщи за гости в Търновско До момента в страната са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лева

Кола блъсна 3-годишно дете в Разлог, изскочило внезапно на пътя

Майстори от музей „Етър”-а участват в Международен фестивал на занаятите в Португалия

Снимка: ЕМО „Етър”

Двама майстори от Етнографския музей на открито /ЕМО/„Етър” в Габрово– сарачът Станимир Митев и мутафчията Христо Маринов, участват в Международния фестивал на занаятите. Форумът се провежда от 2 до 15 август в португалския град Барселос. Детайлите около поканата за включване на български представители в това значимо европейско събитие бяха договорени в Италия по време на годишната среща на Световната мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО. Директорът на музей „Етър” проф. д-р Светла Димитрова, която водеше габровската делегация по време на форума, проведе разговори с представителите на Барселос по повод включването на български майстори в занаятчийското изложение.
Барселос става част от Световната мрежа с творчески градове към ЮНЕСКО през октомври 2017 година. Португалският град е носител на национална награда за ръчно произведени изделия. В Мрежата на ЮНЕСКО Барселос, както и Габрово, е част от клъстера „Занаяти и народно творчество”.

Снимка: ЕМО „Етър”

Двамата майстори, изпратени от музей „Етър”, представиха пред гостите на фестивала занаятите, които практикуват.,
Наименованието на занаята сарачество произлиза от арабската дума сарач – седло. Сарачеството е един от най-сложните занаяти, свързани с обработката на кожа. Майсторите сарачи изработват впрегатни и ездитни конски принадлежности, ремъци, каиши, куфари, чанти, колани, паласки, щавени цървули и други аксесоари от кожа.

Мутафчийството е занаят, чрез който се изработват различни изделия от козината на козите – дисаги, торби, постелки. Мутафчията е тъкач, но не само. Той избира козината, подготвя я за работа, преде я и накрая тъче от нея съответното изделие.

Двата занаята и майсторите, които ги практикуват са подбрани специално, за да представят България на Международния фестивал в Барселос. За участие в това събитие са необходими отлични професионални качества и много висок стандарт на изделията. Тази година България е една от малкото европейски страни, включени в португалския фестивал на занаятите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.