Македония взе изпита на поправителен

Поредното политическо поражение за сръбския президент Александър Вучич

Сърбия отново остана последна и сама на Балканите

Македония взе изпита на поправителен. Мнозинството в парламента в края на миналата седмица откри пътя за конституционните промени и изпълнението на Договора с Гърция за новото име на държавата. Проваленият референдум е забравен - все едно никога не е провеждан и македонският булдозер за модернизацията на страната върви смело напред. Сърбия застина. Все едно се намира под хлоров разтвор и напълно зашеметена следи събитията в Македония. Единствено една малка гражданска алтернатива следеше със затаен дъх случващото се около Зоран Заев. В същото време управляващите се надяваха „този мръсен проект на НАТО да се провали“.

Трябваше да се следят сайтовете на сръбските таблоиди, които всъщност са официалните сайтове на президента и на премиера на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич, докато председателят на македонския парламент Талат Джафери преброяваше гласовете за необходимото мнозинство: всички те имаха вид на попарени кокошки. Няма никакво съмнение, че така е изглеждал и техният шеф - шефът на нашата страна. Още повече, че по същото време пристигна и още една друга новина, не по-малко важна - за бившия премиер Никола Груевски, който трябва да стяга куфарите за затвора поради злоупотреба с власт, заедно с други членове от неговия кабинет.

Всъщност какво друго може да означава тази победа на македонския лидер, освен поредното политическо поражение за сръбския президент Александър Вучич. Македония се преобърна и реши да се присъедини към западната цивилизация. Сърбия отново остана последна и сама на Балканите да се мотае между световните столици, с тежката заблуда, че там се намира решението за нейната съдба. Не е ли време да се замислим - докато изпращаме поздравленията за македонците, да си кажем, че проблемът е в друга глава?

(БГНЕС)

Коментари

Задължително поле