Македонска медия: България няма да премахне ветото над преговорите за ЕС

Снимка: Правителство на Република Северна Македония
Зоран Заев и Румен Радев

България няма да премахне блокадата на преговорната рамка за членството на Република Северна Македония в ЕС през декември, пише "Слободен печат". Вестникът цитира постоянния представител на България в ЕС Румен Александров, който съобщи след заседанието на Съвета по общи въпроси в Брюксел на 23 ноември, че Република Северна Македония още не изпълнява критериите за свикване на първата междуправителствена конференция.

Според дипломатически източници на МИА от София българският представител планирал да изрази остро становище на България към Република Северна Македония, но това не станало заради катастрофата на АМ "Струма", предаде БТА. Александров е изразил дълбоки съболезнования за инцидента, в който загинаха 45 македонски граждани, но изтъкнал, че Република Северна Македония още не изпълнява критериите, за да започне преговори за членство.

Посланикът е отбелязал, че в последните месеци българската страна е предложила възможности за решения по откритите въпроси, свързани с правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнението на договора за добросъседство.

Той е посочил, че властите в Скопие следва да поемат конкретни обвързващи ангажименти, част от които да бъдат изпълнени краткосрочно, а останалите да залегнат сред изискванията в бъдещата преговорна рамка. Докато това не се случи, не може да се очаква постигане на напредък в процеса на разширяване с РСМ, е заявил посланикът.

От това, както и от съобщението на българското МВнР миналата седмица става ясно, че на срещата на 14 декември процесът няма да се отблокира, пише "Слободен печат" и добавя, че пробив в разширяването не се очаква и през първата половина на средващата година, по време на френското председателство на ЕС. Не е известно и ще се състои ли планираната среща на работните групи на двете външни министерства, на която трябваше да се разговаря за Пътната карта пет плюс едно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа