Македонският парламент прие промени в конституцията за промяна на името

Македонският парламент прие снощи промени в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции.

Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети - 80 от общо 120 депутати. 39 техни колеги гласуваха против.

Промяната на името на бившата югославска република бе договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. То може да отблокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА. Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в парламента на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на парламента бе забавено с над 10 часа, посочва Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че македонският премиер социалдемократ Зоран Заев е успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, която бе необходима за събиране на необходимото мнозинство от две трети. В противен случай в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори.

Със силната подкрепа на западните лидери, Заев води кампания за преименуване на бившата югославска република с цел уреждане на дългогодишния спор за нейното име със съседна Гърция. Това ще позволи на Р Македония да се присъедини на първо време към НАТО, а евентуално на по-късен етап - и към Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа