Как жената да не повярва, ако й разкажеш, че си бил с любовница?

Екатерина Захариева: Готови сме за коронавируса

Д-р Иван Кокалов: Психозата около коронавируса е по-силна от заплахатата

Министър Каракачанов: Генерал Боцев беше мъж на честта и боец

Българите, блокирани в хотел в Тенерифе: Надяваме се да си тръгнем днес

Няма положителни проби за коронавирус у нас

Проф. Иво Кременски: Коронавирусът със сигурност ще мине през България, но има безпрецедентна подготовка

Турция вече няма да спира потока от сирийски бежанци към Европа

Канада спира охраната на принц Хари

Даниела Симеонова, директор на Професионалната гимназия по строителство „Кольо Фичето“ в Бургас, пред „Труд“: Добрият учител строи мостове до учениците и родителите им

Стивън Сегал глобен с над 314 000 долара

Три държави в Европа съобщиха за първи случаи на коронавирус

Спад в новите случаи на коронавирус в Китай

Японският премиер обеща да защити икономиката от влиянието на коронавируса

Анкара отговори с бомбардировки след смъртта на 22 турски войници в Сирия

Македонци надраскаха новите табели „Република Северна Македония“ (СНИМКИ)

Първите табели с новото име на Македония – „Република Северна Македония“ – станаха обект на вандализъм само броени часове след поставянето им.  Такива вече са монтирани на някои държавни учреждения в западната ни съседка.

От снимки в социалните мрежи се вижда, че на една от табелите думата „Северна“ е задраскана, а над нея се чете надпис „Никога!“, написан със спрей от анонимни активисти, несъгласни с политиката на правителството на Зоран Заев за отстъпки пред съседите в замяна на помощ за членство в НАТО и ЕС.

След няколко докладвани сходни инциденти от Министерството на вътрешните работи в Скопие обявиха, че обмислят оперативен план за защита на табелите, особено онези, поставени на границата с Гърция.

Именно там, на граничния пункт „Богородица“, днес официално ще бъде поставена първата табела с новото наименование на страната. Това става само три дни след официалната ратификация на Протокола за членството на Македония в НАТО от страна на гръцкия парламент. Наименованието е изписано на македонски и английски език. „Поставянето на табелата днес на Богородица е символичен жест и демонстрация на добра воля“, уточниха от македонското правителство.

Работници почистват преди поставянето на новата табела на границата с Гърция. Снимка: Игор Бансколиев/Нова Македония

Без надписа „Правителство на Република Македония“ осъмна и сградата на кабинета в Скопие тази сутрин. Той е свален, за да се допълни новото име на държавата – „Република Северна Македония“. Македонските медии отбелязват, че демонтажът е извършен по тъмно през нощта.

Иначе, в Скопие очакват днес Атина да изпрати вербална нота, с която да уведоми официално за ратификацията на Преспанското споразумение и Протокола за членство в НАТО. С това Договорът от Преспа влиза в сила и югозападната ни съседка ще се нарича официално „Република Северна Македония“. Едва след това ще се премине и към пълната подмяна на указателните табели с названието на страната.

Следващата стъпка е двете страни да изпратят съвместно писмо до ООН, с което да информиран генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш за влизане в сила на договора. След това ще бъдат уведомени и страните-членки на ООН. Процесът следва да бъде завършен в рамките на няколко дни, припомнят от Министерството на външните работи в Скопие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Министерство на НЕдовършените работи на република..

  2. Русия е активизирала агентите си в Северна Македония да я саботират, но и това ще пропадне, след няколко години Русия ще е Северен Китай, а сибирските диваци ще трябва да учат китайски език и да се цивилизоват насила.

  3. Mинистерство на измислената република…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.