Есил Дюран в супер форма за лятото (СНИМКИ)

Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

Иракли Кобахидзе, председател на парламента в Грузия: Възобновяването на директните полети между България и Грузия ще увеличи туристическия обмен

17 800 стикове за бездимни цигари задържаха митничари в сръбски автобус

Над 250 самодейци се изявиха на събор на читалищата в община Елена

Решават до месец за присъдата на акушерката Ковачева

ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Новата американска посланичка – кюрдска бежанка от Ирак Документалният филм American Herro разказва за живота на Херо Мустафа

Художникът Ставри Калинов: Крадецът от изложбата е чужденец

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 19 юни 2019

„Лъвиците“ разкъсаха световния шампион

Обявиха тревога от цунами след силно земетресение до Япония

Макис Цитас вае парадоксите на гръцката действителност

Марина Деливлаева, Макис Цитас и Пламен Тотев

Кой е той и защо лично президентът на Гърция се обажда да го поздрави за негова книга? Българският читател вече го познава: Макис Цитас е нашумелият гръцки писател, който преди две години беше представен у нас с романа си „Бог ми е свидетел”, удостоен с престижната Награда за литература на Европейския съюз.

Писателят е отново у нас за Международния литературен фестивал в рамките на Пролетния панаир на книгата в НДК, където представя книгата си за деца „Бездомният Костас” (изд. „Изида”), считана за една най-сполучливите интерпретации с фокус съвременното дете – сюжетът тук е обърнат спрямо традиционното ни разбиране: едно кучешко семейство отглежда детенце като домашен любимец. Едновременно с нея излезе и друга книга на Макис Цитас – сборникът с къси разкази „Облечи си жилетката” (изд. „Персей”, превод Здравка Михайлова), който беше представен в клуб „Парнас” на Съюза на българските писатели на 27 май.

Пред събралите се български писатели и читатели Пламен Тотев – издател и литературен критик, представи сюжетите и посланията на автора: „Това са най-хубавите разкази, които съм чел през последните 10 години. В постмодерният дискурс се стигна до залитане, което отблъсква читателя. Често получавам разкази и романи, в които едно изречение е цяла страница и читателят изпада в недоумение. Затова толкова се зарадвах на стила на Макис Цитас – изчистен, разбираем и забавен, с кратки изречения, които носят информация и въздействат. А сюжетите са в класическия канон – интересна случка и оригинална поанта, която често обръща внушението до този момент. Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата ѝ разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях. В този многолик пъзел от съдби и образи – тъжни, чудати и забавни – се изгражда многопластовата картина на гръцката действителност”.

Романът на Макис Цитас „Бог ми е свидетел” е издадени на 13 езика, което е сериозен успех; текстът е адаптиран и за театрална сцена. Той е автор и на 30 книги за деца. А новият сборник с разкази е специално съставен за българските читатели.

В обсъждането на хуманистичните послания, които са важни за съвременността, взеха участие проф. Ваня Добрева, Петя Йотова и Виктория Катранова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.