Макис Цитас вае парадоксите на гръцката действителност

Марина Деливлаева, Макис Цитас и Пламен Тотев

Кой е той и защо лично президентът на Гърция се обажда да го поздрави за негова книга? Българският читател вече го познава: Макис Цитас е нашумелият гръцки писател, който преди две години беше представен у нас с романа си „Бог ми е свидетел”, удостоен с престижната Награда за литература на Европейския съюз.

Писателят е отново у нас за Международния литературен фестивал в рамките на Пролетния панаир на книгата в НДК, където представя книгата си за деца „Бездомният Костас” (изд. „Изида”), считана за една най-сполучливите интерпретации с фокус съвременното дете – сюжетът тук е обърнат спрямо традиционното ни разбиране: едно кучешко семейство отглежда детенце като домашен любимец. Едновременно с нея излезе и друга книга на Макис Цитас – сборникът с къси разкази „Облечи си жилетката” (изд. „Персей”, превод Здравка Михайлова), който беше представен в клуб „Парнас” на Съюза на българските писатели на 27 май.

Пред събралите се български писатели и читатели Пламен Тотев – издател и литературен критик, представи сюжетите и посланията на автора: „Това са най-хубавите разкази, които съм чел през последните 10 години. В постмодерният дискурс се стигна до залитане, което отблъсква читателя. Често получавам разкази и романи, в които едно изречение е цяла страница и читателят изпада в недоумение. Затова толкова се зарадвах на стила на Макис Цитас – изчистен, разбираем и забавен, с кратки изречения, които носят информация и въздействат. А сюжетите са в класическия канон – интересна случка и оригинална поанта, която често обръща внушението до този момент. Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата ѝ разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях. В този многолик пъзел от съдби и образи – тъжни, чудати и забавни – се изгражда многопластовата картина на гръцката действителност”.

Романът на Макис Цитас „Бог ми е свидетел” е издадени на 13 езика, което е сериозен успех; текстът е адаптиран и за театрална сцена. Той е автор и на 30 книги за деца. А новият сборник с разкази е специално съставен за българските читатели.

В обсъждането на хуманистичните послания, които са важни за съвременността, взеха участие проф. Ваня Добрева, Петя Йотова и Виктория Катранова.

Коментари

Задължително поле