Макрон в кампания с неваксинираните французи

Еманюел Макрон

Изборите за президент са насрочени за април

„Неваксинираните, наистина искам да ги изкарам от нерви. И ще продължим да го правим до края. Това е нашата стратегия.“ Това заяви в публикувано късно във вторник интервю за френския всекидневник „Паризиен“ президентът на Франция Еманюел Макрон, чията страна се бори с всекидневен ръст на новите заразявания с „Омикрон“ варианта на коронавируса COVID-19, със средно ниво над 200 000 на ден за последните две седмици.

„Много малко малцинство хора са срещу ваксината. Как да се справим с тях? Извинявам че го казвам, но става само посредством вгорчаването на живота им. (...) Не искам да изкарвам от нерви французите. Всеки ден обвинявам администрацията, когато поставя пречки пред тях. Но ще се отнася до неваксинираните, на тях наистина искам да им вгорча живота“, заяви в интервюто президентът на Франция, като добави че правителството „ще им каже: не можете да отидете на ресторант, не можете да излезете за по питие, не можете да излезете за по кафе с приятели“.

Използването на думата „emmerder“, на разговорен френски език, която не влиза в традиционния политически жаргон, за да обясни плановете си за французите, предизвика масово брожение сред политическите и обществени среди във Франция на малко над 100 дни от първия тур на президентските избори през април.

Кандидатът на дясната партия „Републиканците“ Валери Пекрес, която за момента е сочена за фаворит да спечели втория тур, ако се изправи срещу Макрон, обвини държавния глава, че се опитва да дели французите на „добри и лоши“, което не е „президентско поведение“. Кандидатът на крайната десница от „Национално обединение“ Марин льо Пен осъди коментарът като „безпрецедентна вулгарност от страна на президента на републиката“. От другия край на политическия спектър, кандидатът на крайно-левите Жан-Люк Меленшон определи думите на Макрон като доказателство, че здравните сертификати във Франция са „колективно наказание срещу индивидуалните свободи“.

Мнозинството от международните наблюдатели са единодушни, че на четири месеца от изборите, Еманюел Макрон навлиза в офанзива, използвайки ръководенето на пандемията от COVID-19, за да вземе преднина пред опонентите си. Последни проучвания сочат че близо две-трети от французите са „за“ въвеждането на задължителен здравен сертификат.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Без име

    О Макрон!

Още от Коментари