Макрон в Конгреса на САЩ: Не споделям илюзията на национализма

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи свободната и честна глобална търговия по време на реч пред Конгреса на САЩ и предупреди за заплахата за търговски войни между съюзни нации.

„Трябва ни свободна и честна търговия“, заяви Макрон. „Търговската война между съюзници не съвпада с нашата мисия, с нашата история, с нашите цели за глобална сигурност“, допълни той. В близките седмици е възможно правителството на САЩ да въведе вносни мита за европейските стомана и алуминий, освен ако президентът Доналд Тръмп не се съгласи да направи изключение.

Макрон бе посрещнат с бурни овации при влизането си в Конгреса, където е поканен да произнесе реч, в която да представи своята визия за света и френско-американските отношения. Стотици членове на двете камари на Конгреса посрещнаха на крака президента на Франция и го аплодираха три минути. Някои от конгресмените дори скандираха "Да живее Франция!".

"Това е чест за Франция, за френския народ и за мен да бъда приет в това светилище на демокрацията, където е написана толкова много от историята на САЩ", каза Макрон на английски език в началото на речта си.

Той призова САЩ да отхвърлят национализма и да останат верни на глобалните идеали на сътрудничеството в лицето на тероризма и другите предизвикателства. „Не споделям възбудата на новите сили, изоставянето на свободата и илюзията на национализма“, заяви Макрон.

„Можем да изберем изолационизма, откъсването от света и национализма – това е един от изборите. Може да бъде примамлив като временно облекчаване на страховете ни. Но затваряйки вратата пред света, не можем да спрем неговата еволюция“, допълни той.

Президентът на Франция предрече, че САЩ ще се завърнат към Парижкото споразумение за климата и заяви, че климатичните промени са дългосрочен проблем, който няма да изчезне. Доналд Тръмп обяви през юни 2017 г., че ще изтегли страната си от пакта, постигнат през 2015 г. във Франция.

„С неурегулираните емисии на парникови газове, нарушаването на биологичното разнообразие и увеличаването на замърсяването на океаните, убиваме нашата планета“, отбеляза Макрон. „Нека се изправим пред факта, че няма планета Б“, призова той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка