Макрон на въпрос на "Труд": Няма да е добре нито за България, нито за Шенген да се бърза с присъединяването

Желаем България да влезе в преддверието на еврозоната, каза президентът на Франция

Няма да е добре нито за България, нито за останалите членки на Шенген да се бърза с ангажименти за присъединяването на България. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон на пресконференция в НДК в отговор на въпрос от "Труд" кога страната ни ще може да се присъедини към Шенгенската зона и към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2.

Малко преди това пред "Труд" премиерът Бойко Борисов съобщи, че темите за Шенген и Еврозоната са били сред обсъжданите на срещата с френския президент.

"Няма да е добре нито за България, нито за останалите членки на Шенген, да се бърза с ангажименти за присъединяването на България. Трябва да реформираме Шенген, Дъблинския регламент и всичко, което е свързано със свободното движение на хора. И тогава да водим дебат за присъединяването на България", каза Макрон. Отчитаме качествената работа на България при охраната на границите на ЕС, добави той.

По думите му страната ни изпълнява всички условия за да може да се присъедини към механизма ERM-2: "България изпълнява условията и Франция желае България да се присъедини към ЕРМ-2, а с това и към Банковия съюз. Това е много важно".

Еманюел Макрон посочи, че окончателно решение по новата директива за мобилността, заради която превозвачите у нас излязоха на протести през последните дни, ще има през септември. "Бих желал да постигнем компромис в идните месеци по Пакета „Мобилност“. Ние желаем задълбочена реформа на директивата за командированите работници. България също се ангажира сериозно по тази тема. Ние сме благоприятно настроени към определянето на правилата, отчитайки спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че през идните седмици ще намерим такъв баланс, така че да постигнем справедливо решение. Мисля, че това ще стане през септември", коментира Макрон.

"Допоследно днес водихме точни и ясни разговори със всички държави от Западните Балкани. На една голяма част от темите ще се върнем през юли на срещата в Лондон", каза още президентът на Франция.

"Франция иска по-суверенна Европа и конкретизиране на инициативите, свързани със Западните Балкани. Този регион е обект напрежение и натиск и има опасност той да се обърне или към Русия, или към Турция. Ние трябва да свържем Западните Балкани с ЕС", подчерта Макрон.

"Дължим на тези страни ясни условия за присъединяване, но това не може да стане преди ЕС да бъде реформиран - каза Макрон - Аз искам да застана зад един силен и суверенен ЕС".

Темите за договора с Иран и преговорите за митата на САЩ ще бъдат показател на европейското единство и суверенитет, подчерта още Еманюел Макрон. "Европа трябва да бъде обединена и силна във времена на кризи", подчерта той.

Макрон благодари на българското председателство и лично на премиера Бойко Борисов за добрата организация на срещата, подчертавайки, че благодарение на нея е постигнат конкретен напредък по различни въпроси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа