Макрон "отписа" системата "шпиценкандидат" като подход при избора на председател на ЕK

Френският президент Еманюел Макрон "отписа" днес като метод за избиране на председател на ЕК системата "шпиценкандидат", която изисква основните политически семейства в ЕС да изберат свой кандидат, предаде Франс прес.

"Нито един от тримата кандидати, определени с тази процедура, не се очерта като консенсусна фигура. Удостоверихме невъзможността тримата да изпълняват функциите на председател на Комисията", заяви Макрон след двудневната среща на върха на ЕС, която не успя да постигне съгласие по ключовите европейски постове.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск "установи, че няма категорично мнозинство, с блокиращи малцинства или повече (гласове) за кандидати, излъчени по системата шпиценкандидат, като цяло, така че системата не бе сметната за валидна", каза той.

С това кандидатите на Европейската народна партия Манфред Вебер, на социалистите Франс Тимерманс и на либералите Маргрете Вестагер - окончателно отпаднаха като претенденти за председател на ЕК.

В отговор на журналистически въпрос френският президент каза: "Председателят Туск ясно установи, че няма мнозинство за тримата кандидати и че логично ще са нужни други имена".

Макрон защити съпротивата си срещу избора на Вебер, който според него не отговаря на изискването към председателя на ЕК да притежава опит. "Ако Манфред Вебер се беше представил пред европейския народ, няма проблем, но той се представи като водач на листа в Германия.

Президентът отхвърли идеята, че договорките между европейските ръководители за ключовите постове не са много демократични. "Държавните и правителствените ръководители са избрани демократично, те не са по-малко легитимни от европейските парламентаристи", заяви той.

Макрон каза, че му се иска до 30 юни европейските лидери да се споразумеят за екип, в който има баланс между мъже и жени и на географски принцип, както и компетентност на най-високо равнище в света, в който Европа трябва да има силен глас. Той обаче не назова име.

Париж би искал за председател на ЕК французина Мишел Барние, който представлява ЕС в преговорите за Брекзит, отбелязва АФП.

Коментари

Задължително поле