Макрон разкри мотивите на Тръмп, свързани с решението му да признае Йерусалим за столица на Израел

Френският президент Еманюел Макрон разкри мотивите на Тръмп, свързани с решението му да признае Йерусалим като столица на Израел и да премести там посолството на САЩ, предаде БГНЕС.

„Той обоснова пред мен решението си - неговата цел е била да създаде нов импулс за изменение на цялата система, тъй като вярва, че досегашните преговори само са я блокирали и са я поставили в застой в продължение на десетилетия. Той е искал да създаде импулс, който да провокира силна реакция”, обяви Макрон в интервю за американския телевизионен канал Си Би Ес.

Той призна още, че този разговор между двамата всъщност се е провел малко преди Тръмп да обяви прехвърлянето на американската дипломатическа мисия в Израел от Тел Авив в Йерусалим. „На това негово мнение му отговорих, че според мен подобно заявление е твърде неподходящо за създаване на импулс или пък нов процес.”, каза още френският държавен глава и добави, че въпреки позицията си по въпроса , е оставил Тръмп да вземе най-доброто решение.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп заяви, че е „настъпило времето да признае Йерусалим за столица на Израел” и издаде заповед за началото на прехвърляне на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим.

Коментари

Задължително поле