Макрон свиква Съвета по отбрана заради аферата "Пегас"

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон свиква извънредно заседание на Съвета по отбрана във връзка с разследването на възможен електронен шпионаж с помощта на програмата „Пегас“. Това заяви официалният представител на френското правителство Габриел Атал в ефира на радио France Inter.

„Разследването започна, президентът на републиката ще свика извънреден съвет по отбрана днес (22 юли), чиято тема ще бъде аферата“, обяви говорителят.

На 18 юли френската неправителствена организация Forbidden Stories и 17 медии по света публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са получили възможност да шпионират най-малко 50 000 души по света, използвайки електронната система за шпионаж „Пегас“ на израелската компания NSO Group.

Във вторник Прокуратурата на Франция заяви, че страната е започнала разследване за докладваното подслушване на разговори на журналисти. То се провежда по подозрение за нарушаване на законите от редица страни, използвали приложението, като например на разпоредбите за ненамеса в личния живот, прихващане на кореспонденция, създаване на престъпна група.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа