Макрон: Терористите няма да успеят да разединят френското общество

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви днес френският президент Еманюел Макрон по повод убийството на учител по история в парижкото предградие Конфлан-Сент-Онорин.

Макрон нарече атаката ислямистки тероризъм и нападение срещу републиката, предаде БТА. "Днес един гражданин бе убит, защото бе учител и защото учеше на свобода на словото", каза президентът, застанал близо до училището, в което е преподавал убитият и пред което той бе нападнат с нож. Френският лидер заяви, че цяла държавата застава зад учителите си.

Четирима души са задържани във връзка със случая. Според полицията, става въпрос за родини на нападателя. Извършват се обиски в дома на мъж, който беше застрелян от силите на реда.

Според френската телевизия Бе Ем Еф нападателят е бил на 18 години, роден в Москва чеченец.
Според полицейски източник преди десет дни учителят е показвал в клас в рамките на дискусия за свободата на словото карикатури на пророка Мохамед. 

Нападението бе заклеймено от председателя на френското Национално събрание Ришар Феран, който написа в туитър, че убийството на учителя по история е атака срещу свободата на изразяване и ценностите на френската република.

Лидерът на десните популисти Марин Льо Пен каза, че "ислямизмът води война" срещу французите, а министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер призова нацията към единство и решимост пред лицето на ислямисткия тероризъм.

Коментари

Задължително поле