Малки наследници на Захари Зограф получиха средства да рисуват икони

На първото си събитие членовете на организацията на Рицарите на Малта в България помогнаха на талантливи деца да сбъднат своите мечти

От следващата седмица малките художници от Детската иконописна школа „Захари Зограф“ към Енорийски център при храм „Покров Богородичен“ в столицата смело ще рисуват своите икони, защото им бяха осигурени средства за материали до края на учебната година. В богоугодното дело им помогнаха Рицарите на Малта, които се събраха в хотел „Хилтън“ в София на пролетна благотворителна вечер под наслов „Да помогнем на децата да сбъднат своите мечти“. Рицарите на Малта сбъднаха още една мечта на малките художници – подариха им екскурзия до Рилския манастир, за да се запознаят с богатото му иконописно наследство.

Верни на древния си девиз „За Вярата – в полза на Човечеството“, Рицарите на Малта събраха в зала „Мусала“ свои приятели и симпатизанти, бизнес лидери и общественици около идеята да се подкрепи тази специална школа, възпитаваща децата в християнски добродетели. Организаторите споделиха, че кувертите с благотворителна цел са били ангажирани няколко дни преди събитието.

Гостите разгледаха с интерес и внимание творбите на малките иконописци. Бяха изложени и живописни платна, дърворезби и графики на художници, предоставени за благотворителния търг. На срещата беше прочетен поздравителният адрес на Н. Пр. Посланика на Ордена в България. Той изрази най-искрено съжаление, че поради здравословни проблеми не може да бъде заедно със събратята си. „Щастлив съм, че само няколко месеца след създаването на Великия Приорат в България вие организирате тази първа пролетна благотворителна вечер. Тя прави чест не само на Вашия Велик Приорат, но и на целия Орден на Рицарите на Малта“, се казваше в писмото на Негово превъзходителство. Той предаде братските поздрави и от Великия Магистър на Ордена на Рицарите от Малта.

Водещата Екатерина Дончева показа вещина в провеждането на благотворителния търг и постигна суми, петорно по-високи от първоначалната цена за иконите, рисувани от възпитаниците на детската школа – истински сърцати произведения. Сред възрастните художници, чиито творби бяха разиграни на аукцион, изпъкваше името на Йоан Левиев. Гостите приеха присърце и идеята за разиграната с много настроение благотворителна томбола с награди, осигурени от приятели на Ордена.

Малките изпълнители от група „Диаманти“ на Частно училище „Свети Климент Охридски“ пък умилиха присъстващите с изпълнение на хита на Стефан Димитров и Богдана Карадочева „Дано“. На припева „Дано, дано, дано до всяко добро същество застане поне още едно“ цялата зала запя заедно с децата, а те бяха зарадвани с подаръци – красиви детски карти на България от Цвета Кирилова от „Сдружение Азбукари“.

Уникалната Детска школа по иконопис „Захари Зограф” е създадена през 1999 г. и събира талантливи деца на възраст от 7 до 18 години. В процеса на рисуване малките иконописци се запознават с основите на православната вяра, изучават житията на светците, дълбокия смисъл и значение на църковните празници и богослужение и създават своите икони според православните иконописни канони. Запознават се и с изкуството на илюстриране и украса на средновековните богослужебни книги.

Под ръководството на г-жа Младенка Ланджева децата се учат на всички тънкости на това изкуство, което от поколения се предава и като занаят - как да нарисуват икона, как да забъркат грунда, да подготвят дъската, да смесят цветовете. Често обаче детските пориви в това най-благородно, но и доста скъпо изкуство са прекъснати поради липса на средства за материали. Това е бил и поводът Рицарите на Малта да насочат усилията си към подпомагане на малките иконописци, които чрез рисуване се възпитават в изконни християнски добродетели.

В програмата на децата са включени и екскурзии, посещения на църкви и манастири, музеи, изложби, срещи с богослови и иконописци. Школата е тригодишна, като накрая се провежда майсторски клас с изучаване на православната църковна архитектура и християнско изкуство. През лятото се организира едноседмичен летен пленер по иконопис в някой от българските манастири.

Пролетната благотворителна вечер беше първото събитие на Великия Приорат България на Суверенния Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта, учреден на 24 ноември 2018 г. с Указ на Великия Магистър на Ордена. Досега в България имаше само посолство на международния орден.

Орденът е основан през 1099 г. от Блаженния Жерар де Сасо Монако от Амалфи, с основни цели грижа за бедните и болните и намаляване на смъртността в света. Орденът е християнски, рицарски и международен и е директен наследник на Хоспиталиерите от Йерусалим. Има Велики Приорати и Командерии в повече от 50 страни в света и се ползва с авторитета и официалното признание на международната общност в лицето на Организацията на обединените нации.

Със средства, набрани от благотворителност, Рицарите на Малта са построили и издържат редица хосписи и приюти по света, както и няколко болници в Африка. Освен подпомагането на медицинската и болничната помощ, милосърдието, хуманността и благотворителността, обект на усилията на Рицарите на Малта са защитата, подпомагането и развитието на не по-малко ценните за обществото дейности като образование, култура, преподаване, изследване, проучване, наука, история и литература.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура